14.11.2017. / 20:52h Politika - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

Čović priznao da se protivi evropskim vrijednostima i građanskoj državi

Čović priznao da se protivi evropskim vrijednostima i građanskoj državi
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je kazao da politika građanske BiH nikada neće biti prihvatljiva hrvatskom narodu.

Obzirom na to da se Dragan Čović i HDZ izdaju za takozvane "nositelje evropskih vrijednosti" i obzirom na to da je građansko državno uređenje temelj svake članice Evropske unije, odnosno Evropske unije kao takve, postavlja se pitanje kako je istovremeno moguće biti" nositelj evropskih vrijednosti" a negirati temeljne vrijednosti Evropske unije. 

Dakle, za Čovića kao "nositelja evropskih vrijednosti" potpuno je neprihvatljiva osnova premisa Evropske unije kao takve. Ta činjenica i ranije je bila poznata. Međutim, ono što je novost jeste da je Dragan Čović prvi put priznao da njegova politika nema apsolutno nikakve veze sa evropskim vrijednostima.

Da ta politika ima veze sa evropskim vrijednostima, Čović ne bi negirao građansko društvo kao temeljnu odrednicu Evropske unije. Pošto, razumije se, nema nikakve veze Čović to danas otvoreno priznaje.

Prijedlozi koji dolaze od strane gospodina Čovića i HDZ-a samo pojašnjavaju zbog čega je ta politika u suprotnosti sa Evropskom unijom. Nigdje u Evropskoj uniji ne postoji princip etničkog predstavljanja kojeg Čović još više želi učvrstiti u Bosni i Hercegovini. To je poznato i Čoviću i evropskim zvaničnicima koji u posljednje vrijeme sve eksplicitnije u svojim javnim nastupima ukazuju na asprudne, antigrađanske i antievropske prijedloge HDZ-a.

Ti prijedlozi, bazirani na etničkom predstavljanju, temelj su propalih "narodno - demokratskih" sistema, koji su padom Berlinskog zida sišli sa historijske pozornice. Svoje historijsko utemeljenje nalaze u sovjetsko-pravnoj političkoj praksi i potpuno su nespojivi sa modernim građanskim, odnosno zapadno demokratskim principima.

Kada Čović kaže da građanska Bosna i Hercegovina nikada neće biti prihvatljiva hrvatskom narodu ( premda uvijek treba uzeti u obzir da se Čović poput svih lidera sovjetskog i neosovjetskog tipa krije iz naroda), on na taj način poručuje u ime hrvatskog naroda da mu Evropska unija i vrijednossti Evropske unije ( a građansko društvo je temljna vrijednost EU) nikada neće biti prihvatljive.

Šta onda za hrvatski narod može biti prihvatljivo, po Čovićevom mišljenju, ako to nisu evropske vrijednosti? Jedino vrijednosti koje proklamira Rusija, i to ne ova Rusija, nego crvena Rusija koja je historijski pregažena.

(Vijesti.ba)