Sarajevo 1 °C Utorak 20.03.


14.11.2017. / 19:35h Politika - Aleksandra Pandurević za TV1

Dodik bi da bježimo i da nam srpske interese brani HDZ

Dodik bi da bježimo i da nam srpske interese brani HDZ
Povlačenje iz institucija nije interes Srba ni Republike Srpske jer jedna trećina tih institucija pripada RS-u i srpskom narodu, kazala je u intervju za TV1 zastupnica SDS-a u PS BiH Aleksandra Pandurević.

Ona je ocjenila da je Milorad Dodik kukavica koja predlaže bježanje iz institucija i prepuštanje srpskih pozicija Izetbegoviću, ali i kazala da u tome slučaju interese RS-a ne mogu zastupati ministri iz HDZ-a.
 
Da li treba da ih prepustimo Bakiru Izetbegoviću, upitala je Pandurević uz konstataciju da bi Izetbegović trebao biti taj koji će napusiti institucije. 
 
Navela je da je Dodik kukavica koja rješenje problema vidi u bježanju
 
"Druga stvar, problemi se ne rješavaju bježanjem. Milorad Dodik jeste kukavica i on uvijek biježi od svih problema. Zakaže referendum pa ga otkaže. Problemi se rješavaju suočavanjem i zaštitom svojih vitalnih nacionalnih interesa"., rekla je Pandurević.
 
Podsjećamo, Milorad Dodik je nedavno kazao da će interese RS-a na državnom nivou zastupati ministri HDZ-a. Pandurević smatra to nikako ne smije biti slučaj.
 
"Da li mi treba da napustimo institucije i da naše vitalne nacionalne interese, umjesto Mirka Šarovića recimo, brane ministri iz HDZ-a. Mi ne mislimo da to trebamo. Mislimo da ono što je naše i ono što nama pripada nemamo šta da napuštamo. Zašto bi napuštali nešto što je naše. Ako se Bakiru Izetbegoviću ne dopada neka on napusti", kazala je.
 
Naglasila je da Dodik pokušava skrenuti pažnju sa trgovanja referendumom kojeg je obećao građanima Repbulike Srpske.
 
 "To je vješto dočekano od strane Milorada Dodika da se poigrava i da skrene pažnju sa onoga što je aktuelno ovih dana, a to je da je on odustao od referenduma i da je pri tome napravio dogovor, pa čak i sa tim Bakirom Izetbegovićem, da mu se obustavi istraga oko vile na Dedinju. Da ne bismo pričali o tome da je veliki baja Milorad Dodik kapitulirao i da je najobičnija kukavica koja je građanima RS-a obećavala referendum o Sudu i Tužilaštvu i da ga je potom istrgovao obustavljanjem istrage o kupovini vile na Dedinju, njemu više odgovara da pričamo o tome šta je rekao Izetbegović", rekla je Pandurević.
 
Panudrević je govorila i nedopoštanju konstitutivnosti Srbima u kantonima gdje većinu ima HDZ .
 
"Vrlo je zanimljivo koliko se Dodik "hrabro" suprostavlja svemu što dolazi iz Sarajeva, a nikada nije osudio nijednu izjavu koja dolazi iz Hrvatske, koje dolaze od Kolinde Grabar Kitarovič a bilo je mnogo antisrpskih izjava koje prevazilaze govor mržnje, pa tako se ne usuđuje ni da se pobuni zbog toga što Srbi nisu konstitutivni u tri kantona. Mene je razočarala izjava gospodina Čovića koji je rekao da to pitanje ne treba politizovati godinu dana pred izbore. Onda bi i mi mogli reći da pitanje izbornog zakona ne treba politizovati godinu dana pred izbore, ali mi to nećemo da radimo jer mislimo da treba riješiti i pitanje konstitutivnosti Srba u tri kantona sa hrvatskom većinom i da treba ostaviti po strani sujete od koga dolaze te inicijative", rekla je.
 
Istakla je da je civlizacijska sramota to što HDZ i SNSD neće da usvoje prijedlog o konstitutivnosti Srba samo zato što im se ne sviša predlagač
 
"Jučer je predsjednik Govedarica bio u Mostaru. Dole su mu Srbi rekli da su dobili objašnjenje od lokalnog HDZ-a i SNSD-a da oni to ne prihvataju zato što dolazi od gospođe koja je predagač a koja je iz SDP-a. Zaista to je više nego strašno i sramota. Valjda je bitno da se problem riješi. Imali su toliko vremena da predlože amandmane i zašto ih nisu predložili, i zašto ih ne podrže kada ih neko drugi predloži. Ta gospođa je Srpkinja, valjda ima pravo da se bori za prava svog naroda. Mi smatramo da treba riješiti to pitanje, jer je to civilizacijsko pitanje, i to je sramota kao što je sramota da nemamo izbore u Mostaru, i to pokazuje da smo dotakli demokratsko dno, a svakako da treba riješiti i sva pitanja u okviru izbornog zakona BiH, i od popunjavanja Kluba Srba u Domu naroda u Federaciji i za to je potrebno sjesti za stol. Za ove tri godine se nije ni sjelo za stol da se to riješi nego se ide sa parcijalnim rješenjima za koja unaprijed znate da neće dobiti podršku", rekla je Pandurević.

(Vijesti.ba)