14.11.2017. / 15:35h Regija - Viši sud u Beogradu

Srbija: Zbog paljenja Veleposlanstva SAD-a četvorici uvjetne kazne

Srbija: Zbog paljenja Veleposlanstva SAD-a četvorici uvjetne kazne
Pred Višim sudom u Beogradu četvorica optuženih za paljenje američkog veleposlanstva 2008. godine u Beogradu osuđena su nepravomoćno na uvjetne kazne zatvora od po pet i šest mjeseci, a trojica su osobođena optužbi u nedostatku dokaza.

Pod optužbom za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti uvjetno su na šest mjeseci, uz provjeru tijekom iduće dvije godine, osuđeni Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas pod istim uvjetima provjere osuđen na pet mjeseci zatvora.

Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović su zbog nedostatka dokaza oslobođeni optužbi za sudjelovanje u napadu kamenjem i bakljama na zgradu veleposlanstva SAD-a.

Optužnica je ovu skupinu teretila da su nakon mitinga ispred Skupštine Srbije pod nazivom "Kosovo je Srbija", 2008. oko 18,30 sati organizirano došli do veleposlanstva i zgradu gađali kamenjem, bakljama i drugim predmetima, izazivajući požar u kojem je stradao Zoran Vujović iz Novog Sada.

Na zgradi i u unutrašnjosti američke diplomatske misije počinjena je šteta od oko 900.000 dolara, ali veleposlanstvo Sjedinjenih Država nije tražilo odštetu.

Pravomoćnu odluku donijet će Žalbeni sud kojemu i tužiteljstvo i obrana mogu uložiti žalbu.

Prvom presudom, koja je ukinuta, optuženi su bili osuđeni na šest do 10 mjeseci zatvora, a za nekoliko optuženih Žalbeni je sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Za "slučaj veleposlanstva" SAD Više javno tužiteljstvo u Beogradu podiglo je u svibnju ove godine optužnicu i protiv petorice policajca zbog teškog djela protiv opće sigurnosti i zlouporabe položaja, ali ta optužnica još nije potvrđena.

Američki dužnosnici do sada su više puta inzistirali da srbijansko pravosuđe efikasnije procesuira ovaj slučaj, obzirom da je riječ o kaznenim djelima počinjenim prije devet godina.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!