Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


14.11.2017. / 17:50h Politika - Saopćenje za javnost

SDA BiH odbacila harangu koju je pokrenuo dio srbijanskog vodstva

SDA BiH odbacila harangu koju je pokrenuo dio srbijanskog vodstva
Stranka demokratske akcije (SDA) odbacila je danas, kako navode, harangu pokrenutu od dijela srbijanskog establišmenta nakon intervjua člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića za agenciju Deutsche Welle.

- Ova i slične harange su nama u BiH dobro poznate još iz 90-ih godina i na njih nećemo nasjesti. Poručujemo svima pa i srbijanskom vodstvu da je odnose s BiH moguće graditi samo na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i nemiješanja u unutrašnje stvari BiH - rečeno je u saopćenju SDA.

Predsjednik Izetbegović, tvrde, nije iznio ništa što do sada nije rečeno, nego je kazao stav BiH o nepostojanju konsenzusa o pitanju Kosova i svoj stav te iz stranke poručuju da neće biti moguće graditi dobrosusjedske odnose ukoliko srbijansko vodstvo kao uvjet za to postavlja slijeđenje njihovih stavova od bh. zvaničnika.

- Zar je normalno da BiH i Kosovo, u situaciji kada u BiH ne postoji konsenzus za odluku o priznavanju Kosova kao samostalne države, imaju više administrativnih barijera u međusobnom komuniciranju nego što to ima i sama Srbija? To je na štetu BiH i to treba javno da se kaže - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Pozvali su srbijansko vodstvo da se okrene rješavanju brojnih otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 121

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još