14.11.2017. / 14:19h Politika - Ramiz Salkić

Podržati porodicu Herceglija i nastaviti izgradnju povjerenja u Rogatici

Podržati porodicu Herceglija i nastaviti izgradnju povjerenja u Rogatici
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je danas u Rogatici da nadležne institucije trebaju učiniti sve kako se u budućnosti ne bi dešavali napadi na povratnike i njihovu imovinu, te kako bi se nastavila izgradnja povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine.

Salkić je posjetio ovu općinu, nakon što su 10. novembra, u jutarnjim satima, otrovane tri krave, koje su u vlasnišvu povratnika Nedžada Herceglije iz naselja Bjelogorci.

-Oštećeni je u svojim izjavama iznio niz problema s kojima se susreće nakon povratka u ovo mjesto, a policijski službenici su u međuvremenu identifikovali osobu koja je počinila ovo krivično djelo, te podnijeli izvještaj nadležnom tužilaštvu, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Salkić je o ovom slučaju, životu povratnika na području ove općine, ali i drugim pitanjima kao što je ekonomska situacija u Rogatici, razgovarao i s načelnikom Miloradom Jagodićem. Sastanku su prisustvovali i Kemo Čamdžija, potpredsjednik Vijeća naroda RS i Đoko Razdoljac, predsjednik Skupštine općine Rogatica.

Istaknuto je da je događaj u Bjelogorcima bacio mrlju na dobre međunacionalne odnose na području Rogatice.

-Rogatica je do sada važila kao sigurno mjesto za povratnike i mi vjerujemo da se ovdje radi o izolovanom slučaju, koji je narušio odnose i uznemirio sve povratnike. Od nadležnih očekujemo da profesionalno istraže slučaj, sankcionišu odgovorne, te se nadamo da se ovakvi slučajevi više nikada i nigdje u entitetu RS i cijeloj Bosni i Hercegovini više neće dogoditi - istakao je Salkić.

Političare, koji svojim kampanjama, širenjem mržnje i negativnim izjavama, doprinose narušavanju odnosa među građanima različitih nacionalnosti, pozivao je da budu odgovorniji i da prestanu uništavati povjerenje koje se godinama gradilo.

-Moraju biti svjesni da su napadi na povratnike direktna posljedica njihovog djelovanja. Porodici Herceglija dajemo punu podršku i učinit ćemo sve da im pružimo pomoć u narednom periodu. Sve institucije, pojedince i privrednike, pozivamo da pomognu porodici Herceglija, ali i svim drugim povratnicima na području entiteta RS. Ovoj porodici i svim povratnicima želimo da poručimo da nisu sami, te da će uvijek, posebno nakon ovakvih događaja, imati našu punu podršku i pomoć,  kazao je potpredsjednik Salkić.

Tokom posjete Rogatici, Salkić se sastao i s Amelom ef. Kozlićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Rogatica.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!