Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


13.11.2017. / 16:54h Svijet - "EU - arapski svjetski samit"

DW: EU se otvara arapskim ulagačima

DW: EU se otvara arapskim ulagačima
Evropa i arapske zemlje bi trebalo da bolje sarađuju na ekonomskom planu, zaključak je "EU - arapskog svjetskog samita" održanog u Atini.

U krizama poljuljanim jugoistočnim članicama Evropske unije se na arapski svijet ne gleda samo kao na potencijalno tržište, nego i kao na potencijalnog partnera, a sve je više zemalja jugoistočne Evrope, poput Grčke, Kipra i Malte, koje žele da od ovih veza profitiraju, zbog čega prisvajaju ulogu "mosta" između evropskog kontinenta i arapskog svijeta, piše Deutsche Welle.

Jedan od instrumenata privlačenja finansijski snažnih ulagača s Bliskog istoka je i mehanizam "zlatne vize", prema kom svaki pojedinac koji u Grčkoj uloži najmanje 250.000 eura, automatski stiče boravišnu dozvolu u toj zemlji, a time i slobodno kretanje po cijeloj Evropskoj uniji.

Međutim, dosad je u Grčkoj samo 145 osoba iz sjeverne Afrike i Bliskog istoka steklo ovakvu vizu.

"Problem je još uvijek birokratija. U Turskoj sve to ne traje više od mjesec dana", kritikovao je predsjednik Grčko-arapske trgovinske komore Rašad Magber.

Filip Simon iz Njemačke industrije i trgovinske komore (DIHK) smatra da upravo pravo EU pruža mogućnosti za sklapanje novih trgovinskih ugovora, ali da arapske zemlje ignorišu dimenziju EU, te radije još uvijek pregovaraju sa predstavnicima pojedinih zemalja članica, uprkos tome što okvir EU pruža mnogo veće mogućnosti.

Samit u Atini je mnogima poslužio za ostvarivanje novih kontakata i sklapanje novih sporazuma, a premijer Malte DŽozef Muskat je pohvalio primjer jedne palestinske građevinske kompanije sa sjedištem na Malti koja je u Atini dogovorila mnogo projekata sa grčkim kompanijama.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!