09.11.2017. / 22:27h Intervjui - Bariša Čolak za Vijesti.ba

Uvjeren sam da će doći do reorganizacije BiH

Uvjeren sam da će doći do reorganizacije BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i visoki funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak u razgovoru za Vijesti.ba izrazio je uvjerenje da će do reogranizacije BiH doći, ali je pitanje vremena kada. Za to treba da sazriju politički uslovi, ali je potrebna i dovoljno velika parlamentarna većina da se to desi. Dakle, to se ne može desiti bez jednog, drugog i trećeg naroda, naveo je Čolak.

VIJESTI.BA: Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije (OSA) BiH ne radi u punom kapacitetu. Nedavno ste imenovani za privremenog predsjedavajućeg ovog tijela. Kako riješiti ovo pitanje, nakon što je sa mjesta predsjedavajućeg smijenjen Nikola Špirić, a Sredoje Nović podnio ostavku na članstvo u ovoj komisiji?

ČOLAK: Pitanje predsjedavanja Komisijom za nadzor nad radom OSA-e može se riješiti temeljem zakona. Sve drugo bilo bi jako pogubno i stoga smatram da se ovo pitanje mora vratiti u zakonske okvire. Ja sam privremeni predsjedavajući Komisije, jer to dopušta jedna odredba našeg Poslovnika, ali mislim da su službe pogriješile što nisu obavijestile oba doma Parlamenta BiH o takvoj situaciji. 

Nažalost, članstvo Komisije danas nije sačinjeno onako kako to Zakon o Obavještajnо-sigurnosnoj agenciji BiH kaže. Taj problem adresiram na Predstavnički dom, koji nije postupio u skladu sa Zakonom. Ne znam ko je kriv, da li su to oni koji nisu predložili ili oni koji ih nisu pitali. No, u svakom slučaju, tu postoji problem i potrebno ga je ispraviti. Mislim da je prilika za to čak na narednoj sjednici Predstavničkog doma. 

Predstavnički dom treba da ispoštuje odredbu iz Zakona o Obavještajnо-sigurnosnoj agenciji BiH, koja kaže da će stranke u Komisiji biti zastupljene srazmjerno svojoj snazi. To se nije desilo. Takođe, problem je nastao i davanjem ostavki na članstvo u parlamentarnim komisijama predstavnika SNSD-a. Osim toga, mi moramo u naredna dva mjeseca, a nadam se da što ranije, izabrati predsjedavajućeg Komisije koji mora biti iz opozicije. 

VIJESTI.BA: U kojoj mjeri su ovi problemi izazvani (ne)postojanjem parlamentarne većine? Prema Vašem mišljenju, kako ona funkcioniše?  

ČOLAK: Nažalost, parlamentarna većina ne postoji u pravom smislu riječi. Ona postoji ponekad i po nekim tačkama dnevnog reda, posebno u Predstavničkom domu. No, ponavljam, apsolutno ne možemo kazati da postoji stabilna parlamentarna većina. To je tako i to je činjenica.

VIJESTI.BA: Hoće li ova većina opstati od izbora 2018. godine ili su moguće promjene? 

ČOLAK: Jako teško je prognozirati kakva će situacija biti do 2018. godine. No, čini mi se da je najrealnije očekivati da se ovakvo stanje neće promijeniti, što je jako loš. Vidljivo je da Parlament ne može usvojiti nijedan zakon, a posebno one koji se odnose na reformski dio. To je ono što najviše zabrinjava.

VIJESTI.BA: Iz Delegacije EU upozoravaju da je reformska agenda u zastoju, te pozivaju političare da preuzmu odgovornost i ispune ono na šta su se obavezali. 

ČOLAK: Mogu govoriti samo uime svoje stranke, a ne uime onih koji su u poziciji, a ne glasaju za reformske zakone. Ne želim da budem ničiji advokat, ali želim da podsjetim da su u Domu naroda određene reformske zakone podržavale stranke iz opozicije, a one iz pozicije nisu. To je neshvatljivo, ali to je tako, nažalost. 

VIJESTI.BA: Poslanici će na sjednici 15. novembra razmatrati Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH. Kakva su Vam očekivanja u tom pogledu?  

ČOLAK: Teško je prognozirati. Prema najavama kolega, prije svega, iz SDA, ali i drugih stranaka jako teško je očekivati nešto pozitivno. Naravno, priželjkujem da se otvori rasprava, te da se konkretno kaže šta to nije dobro u našem prijedlogu, te da eventualno, ukoliko imaju neke primjedbe, stave određeni amandman na neka rješenja za koja cijene da nisu dobra. 

Međutim, kako je moguće tvrditi da je naš prijedlog neprihvatljiv i eventualno ga odbaciti, pošto postoji i ta mogućnost, uprkos činjenici da je kod ovog prijedloga Ustavni sud prilikom utvrđivanja povrede vitalnog nacionalnog interesa, jasno kazao da u ovome ne postoji ništa što vrijeđa vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. Dakle, naš prijedlog izmjena Izbornog zakona potpuno je u saglasnosti sa Ustavom BiH.

Činjenica je da naš prijedlog ne provodi presude Evropskog suda za ljudska prava, međutim, to nije moguće primjeniti kroz izmjene Izbornog zakona, nego je potrebna izmjena Ustava BiH. To svi znaju. 

Izborni zakon ne mora biti onakav kakav smo mi predložili, možda ima i drugih rješenja, ali mi samo insistiramo na tome da ta rješenja budu u skladu sa odlukom Ustavnog suda i da osiguraju mogućnost legitimnog zastupanja. To je naš jedini uslov.

VIJESTI.BA: HDZ-ov prijedlog izazvao je burne reakcije u političkoj, ali i stručnoj javnosti. Tvrdi se da on vodi dodatnim etničkim podjelama. Čini se da je i na tom fonu dio izvještaja visokog predstavnika Valentina Inzka pred UN-om. Inzko između ostalog navodi  da su pojedini političari iz reda hrvatskog naroda nastavili zagovarati reorganizaciju zemlje po etničkim principima. Kako ocjenjujete ove navode? 

ČOLAK: Što se tiče prijedloga o Izbornom zakonu, odbijam takvu konstataciju, jer ona naprosto nije tačna. Ponoviću, svi koji to tvrde apsolutno su protiv odluke Ustavnog suda. Ne znam šta bih drugo rekao.

Vjerujte da više nemam potrebu, niti želim braniti naš prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva. Smeta mi kada neko kaže da nešto nije prihvatljivo, a istovremeno tvrdi da nije protiv odluke Ustavnog suda. Dakle, tako kažu, a sve čine da odluka ne bude provedena. To je katastrofa.

Ne znam na šta je mislio visoki predstavnik Inzko... Mislim da ozbiljan izvještaj pred UN-om ne bi trebalo da sadržava takve stvari. Mi se zalažemo za ono što je rekao Ustavni sud, zalažemo se za legitimno predstavljanje u Domu naroda FBiH i Predsjedništvu BiH. 

Kada je u pitanju reorganizacija BiH i kakva će ova zemlja biti u budućnosti, uvjeren sam da će do te reorganizacije doći. Međutim, pitanje je kada. Za to treba da sazriju politički uslovi, ali je potrebna i dovoljno velika parlamentarna većina da se to desi. Dakle, to se ne može desiti bez jednog, drugog i trećeg naroda. No, nadam se da ćemo jednoga dana biti pametniji, te da ćemo i tom pitanju prići na ozbiljniji način, kako bi ova država bila racionalnija, upravljivija, jeftinija i funkcionalnija, te kako bi bila po mjeri ne samo sva tri konstitutivna naroda, nego i svih građana. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još