09.11.2017. / 20:37h Regija - Čedomir Jovanović

12 stavova za 12 godina LDP-a

12 stavova za 12 godina LDP-a
Budućnost Srbije ne može biti zasnovana na mržnji prema političkim protivnicima, pripadnicima drugih nacionalnosti i religija, kao i netrepeljivosti prema svakom drugom obliku različitosti. Nijedno nasilno rješenje nije adekvatno rješenje bilo kog konflikta ili neslaganja u Srbiji. Korjeni svega ovoga leže i u nedovoljnom i neadekvatnom ulaganju u obrazovanje i kulturu, što će, ako se nastavi, ostaviti još tragičnije posljedice za buduće generacije.

1. Prosperitet Srbije zavisi od njenog odlučnog raskida sa kolektivizmom i šovinizmom. Samo društvo slobodnih kosmopolitskih individua umjesto društva ksenofobične gomile vodi Srbiju u budućnost.

2. Da bi napredovala, Srbija mora biti zemlja slobodne misli, slobodnih ljudi, slobodnog tržišta i slobodnih medija. Liberalnost Srbije prema novom, kao i demokratija koja počiva na fer izborima i pravednim institucijama jedini su garanti opstanka Srbije u XXI vijeku.

3. Budućnost Srbije ne može biti zasnovana na mržnji prema političkim protivnicima, pripadnicima drugih nacionalnosti i religija, kao i netrepeljivosti prema svakom drugom obliku različitosti. Nijedno nasilno rješenje nije adekvatno rješenje bilo kog konflikta ili neslaganja u Srbiji. Korjeni svega ovoga leže i u nedovoljnom i neadekvatnom ulaganju u obrazovanje i kulturu, što će, ako se nastavi, ostaviti još tragičnije posljedice za buduće generacije.

4. Opstanak Srbije zavisi od ostanka mlade generacije u njoj. Zbog zaostajanja u razvoju Srbije u odnosu na Evropu i region mladi odlaze. Zbog toga je najveća briga Srbije u ovom trenutku da se izvrše hitne i sveobuhvatne reforme politike, društva i ekonomije, koje će kao rezultat dati Srbiju kakvu žele njeni mladi, stručni i talentovani, a ne besperspektivna i izmanipulisana glasačka većina starije generacije.

5. Stabilnost Srbije moguća je samo u okviru evroatlanskih integracija. Bez pristupanja Evropskoj uniji i NATO, Srbija neće imati onu stabilnost koja je potrebna za neophodni ubrzani ekonomski i društveni razvoj.

6. Srbija koja je nastala poslije 5. oktobra nije završila, a negdje nije ni započela, svoju modernizaciju i potpuni raskid sa politikom nastalom u vrijeme Slobodana Miloševića. Taj posao je prekinut ubistvom Zorana Đinđića, taj posao mora biti završen i taj posao još čeka da bude završen. Svi koji su imali zabludu da se to može odgoditi, sišli su sa vlasti i biće zaboravljeni u historiji.

7. Srbija svoju suverenost ne može ni dokazivati ni uspostavljati tako što tvrdi da je ima tamo gdje je u realnosti nema. Uspostavljanje najboljih odnosa sa Kosovom, kao i sa svim ostalim zemljama u regionu, jedini je način da Srbija uspostavi i zadrži pravi i pozitivni značaj koji ima za region i Evropu.

8. Zadovoljavajući, a to znači veliki, privredni rast Srbije nije moguć bez odustajanja od shvatanja državne administracije i javnih preduzeća kao vještačkog i nerentabilnog načina smanjivanja nezaposlenosti, posebno među članovima vladajućih stranaka. Ekonomsko i svako drugo zaostajanje neće biti umanjeno politikom koja smatra poželjnima samo investiticije sa zastarjelom tehnologijom, potrebom za nekvalifikovanom i jeftinom radnom snagom i željom da se posluje uz pomoć državnih subvencija.

9. Put kojim Srbija treba da ide u budućnosti mora se odrediti u otvorenom i pozitivnom dijalogu unutar politike i cijelog društva. Rasprava koja se sada odvija je necivilizovana populistička svađa koja se ne odnosi na kvalitet cjelokupnog sistema, već na količinu i kvalitet vlasti koju ima nekolicina ljudi na vrhu tog sistema, a posebno prvi među nekolicinom. Takva rasprava neće rješiti probleme koje Srbija ima, kako god da se rasprava završila, naprotiv, samo će nova nekolicina nefunkcionalnih zamijeniti svoje prethodnike.

10. Liberalno-demokratska partija je svaki dan svog dvanaestogodišnjeg postojanja provela kao opozicija svakoj republičkoj vlasti i niko nema pravo da dovodi u pitanje njenu opozicionu ulogu i u sadašnjim vremenima. To pravo posebno nemaju oni koji su od osnivanja LDP-a bili vlast, dio vlasti, ili zauzimali važne državne funkcije.

11. LDP će naredni period posvetiti reformi unutar svoje organizacije, unutarpartijskom diskusijom o svojim ideološkim postulatima i pojačanim prihvatom u svoje redove svih onih koji žele da nastave borbu koju LDP oduvijek vodi: protiv svake vrste zaostalosti, protiv svakog oblika gušenja ljudskih sloboda i protiv svake pojave šovinizma. Ova diskusija će obuhvatiti i ocjenjivanje mog dosadašnjeg rada kao predsjednika stranke.

12. LDP poziva sve ljude liberalnih uvjerenja, sve one koji uvažavaju i poštuju ljudska i manjinska prava, sve protivnike kolektivizma, šovinizma i populizma da se pridruže borbi naše partije za bolju Srbiju. Na taj način će se konačno dokazati da su najveće patriote svi oni koji su u prethodnih 30 godina proglašavani najvećim izdajnicima.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još