Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


09.11.2017. / 14:15h Regija - Beograd

Scott: Ne tražimo od Srbije da bira između EU i Rusije

Scott: Ne tražimo od Srbije da bira između EU i Rusije
Sjedinjene Američke Države ne traže od Srbije da bira između Europske unije i Rusije, snažno podržavaju Srbiju na njenom putu ka EU i ne misle da to isključuje dobre odnose sa Rusijom, izjavio je američki veleposlanik u Beogradu Srbiji Kyle Scott.

"Međutim, pridruživanje EU nije samo pitanje usuglašavanja zakonodavstva, kako bi se ispunili zahtjevi EU, to je i politički proces u kojem zemlja kandidat mora uvjeriti članice EU da će svojim pridruživanjem doprinijeti EU zajednici, a to znači prihvaćanje i provođenje zajedničkih vrijednosti", rekao je Scott, prenosi Tanjug.
 
To znači da će Srbija morati biti potpuno posvećena EU i provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike, dodao je veleposlanik.
 
Na pitanje odnosi li se nedavna izjava zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Hoyta Briana Yeea da Srbija neće još dugo moći "sjediti na dvije stolice" na vanjsku politiku Srbije i uvođenje sankcija Rusiji, veleposlanik Scott je kazao kako on tu izjavu nije tako shvatio.
 
"Mislim da je Hoyt bio prilično jasan, a nedavno je i dodatno objasnio svoj stav. Ali mi smo, kao i druge članice NATO, oduvijek poštovali odluku Srbije o vojnoj neutralnosti i namjeru da se ne priključuje NATO savezu i nitko, u stvari, i ne vrši pritisak na Srbiju da uđe u NATO", rekao je Scott.
 
Kazao je i da su sada odnosi Srbije i SAD-a "snažni", da su se dvije države u Drugom svjetskom ratu borile "rame uz rame", a da su se 90-ih godina prošlog stoljeća našle na suprotnim stranama zbog američkog protivljenja politici Slobodana Miloševića.
 
"No, taj period bio je iznimka u našim odnosima. Kada je srpski narod svrgnuo Miloševića, naše partnerstvo je raslo i danas podrazumijeva blisku suradnju sa srbijanskim dužnosnicima na jačanju demokratskih institucija, promociji vladavine prava, poboljšanju poslovne klime i izgradnji kapaciteta vojnih snaga Srbije putem zajedničkih vježbi i obuke", istaknuo je američki veleposlanik.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još