09.11.2017. / 12:47h Obrazovanje - Rektor banjalučkog Univerziteta

Mataruga o ostavci: Ne mogu prihvatiti rušenje ugleda Univerziteta

Mataruga o ostavci: Ne mogu prihvatiti rušenje ugleda Univerziteta
Milan Mataruga, rektor banjalučkog Univerziteta, ostavku na ovu funkciju Senatu Univerziteta podnio je, jer ne može da prihvati rušenje ugleda Univerziteta.

"Dešavanje i ponašanje grupe studenata Univerziteta u Banjaluci za mene su neprihvatljivi i očigledno orkestrirani i smišljeni da bi se srušio ugled Univerziteta i smjenio rektor", kazao je Mataruga.

Istakao je da je u momentu kada su povodom obilježavanja 42 godine Univerziteta u Banjalucu, ugostili 16 rektora različitih univerziteta u regionu, dodjeljivali zlatne značke najboljim studentima "jedna grupa upravo onih studenata koji ne mogu po bilo čemu da se porede s najboljim, ni po dužini trajanja studiranja ni po prosjeku, su okupirali Rektorat i gazili time ugled i dostojanstvo Univerziteta".

"To ne mogu da prihvatim, a sve su to učinili bez bilo kakve najave, nagovještaja, pokušaja razgovora s rektoratom i rektorskim kolegijumom. Čak su se oglušili na moju molbu da dane Univerziteta zajedno obilježavamo dostojanstveno", kazao je on.

Rekao je da je istog dana na sastanku sa studentima odmah rekao da gotovo sve zahtjeve prihvata, ali da za realizaciju traže podršku institucija i da za neke treba dosta vremena.

"Od mog razumijevanja bilo im je važnije da uzvrate uvredama, prekidajući me i pokušavajući da me spriječe da objasnim sve detalje. Neki predstavnici studentata tom prilikom iznijeli su i niz neistina. Nisam dozvolio da se od Univerziteta pravi cirkus. Ne pristajem na ucjene i od svih tražim akademsko ponašanje u svakom momentu. Takav sam čovjek i takav želim ostati", rekao je Mataruga na konferenciji za novinare koju je sazvao kako bi obrazložio jučerašnje podnošenje ostavke.

Odbio je bilo kakve optužbe o umješanosti ili namjeri prolongiranja istrage o aferi na Tehnološkom fakultetu. Naveo je da je naredio hitne procese i sankcionisanje onih koji su optuženi. Izrazio je žaljenje i osudio ucjene i prijetnje koje su upućene studentima.

"Simptomatično je da se sve dešava u trenutku kada studentski parlament treba da pokrene procedure izbora u studentska predstavnička tijela", rekao je Mataruga.

Sadašnjim studentskim predstavnicima mandat ističe u decembru.

"Meni lično je nejasno da li su Ratko Savić, Željko Sladojević, Marija Puljarević istinski predstavnici studenata i da li rade u interesu svih studenata Univerziteta. Da li upravo oni hoće da mjenjaju zakon o organizovanju studenata kako bi svi studenti mogli biti kandidati u studentska predstavnička tijela bez obzira na prosjek i dužinu trajanja studiranja i tako osigurati poziciju podobnim, a ne najboljima", kazao je Mataruga.

Prema njegovim riječima od 1. oktobra stupio je na snagu set akata koji pooštravaju kriterije akademskih standarda, uređuju izbore u nastavnička i saradnička zvanja ne ostavljajući prostora za manipulaciju.

"Biće da to mnogima ne odgovara. Brzo ćemo znati ko i šta stoji iza ove afere. Ima onih koji se deklarativno izjašnjavaju da su za promjene, a u suštini upravo oni koče promjene u visokom obrazovanju", smatra on.

Rekao je i da je dao sve od sebe, a da mu je savjest čista, jer je pokušao, ali mu ostaje gorčina. jer je sa saradnicima pokušao uraditi reforme, a u tome nisu uspjeli.

Dodao je da će se vratiti radu sa studentima.


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!