07.11.2017. / 13:22h Obrazovanje - Univerzitet u Sarajevu

Studenti traže pravo glasa u Nastavno-naučnom vijeću Medicinskog fakulteta

Studenti traže pravo glasa u Nastavno-naučnom vijeću Medicinskog fakulteta
Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) traže da im se vrati pravo glasa i učešće u radu Nastavno-naučnog vijeća (NNV) tog fakulteta, a koje je Rješenjem poništio inspektor za visoko obrazovanje Kantona Sarajevo.

Radi se o članu 2. Poslovnika o radu NNV-a, kojim su studenti imali osam članova u tom vijeću, a sada nemaju ni jednog, čime im je, kako je na konferenciji za medije u utorak kazao predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Merim Serdarević, ugroženo pravo glasa i učešća u radu NNV-a.
 
Od relevantnih institucija, Medicinskog fakulteta i Ministarstva za obrazovanje i mlade KS, UNSA, traže da se vakum stvoren stavljanjem van snage člana 2. Poslovnika o radu NNV-a, koji definira broj studenata, prevaziđe.
 
- Upozoravamo da se ni jedna odluka NNV-a ne smije donijeti bez jasno definiranih i legalnih glasova predstavnika studenata, jer su ti glasovi garant studentske volje i autonomije, te smatramo nedopustivim da iko to dovodi u pitanje – kazao je Serdarević.
 
Apeluju na Vladu KS i resorno ministarstvo da hitno iznađu model i finansijska sredstva za omogućavanje prvog radnog iskustva najboljim studentima Medicinskog fakulteta, a kako bi mogli steći uslove za specijalizaciju, zbog čega veliki broj diplomiranih doktora medicine odlazi iz BiH.
 
Serdarević je ukazao i na problem izuzetno visokih školarina i neodobravanje uspješnim studentima, iako ostvare zakonske uslove da se prebace u status redovnog studenta.
 
Iskazao je i bezrezervnu podršku rukovodstvu UNSA, Ministarstvu obrazovanja KS u implementaciji Zakona o visokom obrazovanju KS, te integraciji i finansijskoj konsolidaciji UNSA.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!