06.11.2017. / 22:00h Intervjui - Ivana Marić za Vijesti.ba

Dodik ne smije da preuzme odgovornost za referendum

Dodik ne smije da preuzme odgovornost za referendum
Postoje neke sličnosti između referenduma u RS i u Kataloniji. Oba su raspisana od strane političkih centara moći za koje se sumnja u upetljanost u korupciju. Oba referenduma su neustavna i sve i da dobiju većinsku podršku građana ne mogu se provesti, kazala je politička analitičarka Ivana Marić u intervjuu za Vijesti.ba

VIJESTI.BA: Danas je na dnevnom redu Narodne skupštine RS prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma. Pokretači inicijative suočeni su sa činjenicom da je povuku, dok istovremeno još uvijek pozivaju na podršku opoziciju za provođenje referenduma. Kako komentirate ovu konfuznu situaciju?
 
MARIĆ: Dodik je izgubio i ono malo podrške iz vana koju je imao za svoje polulegalne ideje. Prije održavanja referenduma o 9. januaru Dodika je na cjedilu ostavio i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. To je na neki način označilo početak kraja Dodikove ere. Nakon toga se znatno ublažila njegova retorika, a prestao je i da priča o referendumu. Očito je da se Dodik prepao reakcije međunarodne zajednice tako da je još prije mjesec dva najavio da referendum neće biti održan. Problem mu predstavlja to što je 2015. godine Narodna skupština RS usvojila odluku o referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. 
 
VIJESTI.BA: Da li se predsjednik RS-a stavio u ulogu Puigdemonta, kako je danas kazao predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica?
 
MARIĆ: Postoje neke sličnosti između referenduma u RS i u Kataloniji. Oba su raspisana od strane političkih centara moći za koje se sumnja u upetljanost u korupciju. Oba referenduma su neustavna i sve i da dobiju većinsku podršku građana ne mogu se provesti.  Iza oba referenduma stoje političari koji ne smiju da preuzmu odgovornost na sebe već se kriju iza naroda ili u slučaju RS-a iza opozicije. Dodik je izjavio da će referendum provesti samo ako dobije podršku opozicije jer nema hrabrosti da stane iza odluke NSRS koju je isposlovao prije dvije godine, jer mu je tada odgovarala oštrija
 
VIJESTI.BA: Da li opozicija uspjeva Dodika dovesti pred zid. Mnogi im zamjeraju na insistiranju na referendumu. Međutim koliko su takve zamjerke opravdane?
 
MARIĆ: Opozicija je napokon počela pokazivati malo političke mudrosti tako da ga provocira pozivima da ispoštuje odluku NSRS i da raspiše referendum znajući da on to ne smije uraditi jer bi to moglo izazvati čitavu lavinu novih crnih ista i kakvih sve još sankcija protiv Dodika i onih koji bi na sebe preuzeli odgovornost raspisivanja i provođenja referenduma.
 
To da je on još uvijek najpopularniji političar u RS-u može zahvaliti "dobrim vezama" sa medijima, posebno sa RTRS-om i opoziciji koja mu još uvijek nije dorasla po pitanju propagande i spinovanja. Građani još uvijek ne vide nekoga ko bi ga mogao zamijeniti i ko bi bio dovoljno snažan da se bori protiv "Sarajeva". No, i to se uskoro može promijeniti.
 
VIJESTI.BA: Predsjednik RS-a jučer je pozvao "Hrvate" na potpisivanje peticije o radu Suda i Tužilaštva. Može li se očekivati da Čović kao predstavnik Hrvata na koje Dodik poziva podrži ovaj akt političke destrukcije institucije države, ili će podrška izostati?
 
MARIĆ: Neobjašnjiva bliska veza između Čovića i Dodika ovim bi mogla biti blago poljuljana. Čović i Dodik se ubrajaju u najmudrije političare u BiH, no njihova briga za građane i "svoje" narode je upitna. Ukoliko Čović u ovome vidi neki svoj interes ili sa Dodikom dogovori podršku za nešto što njemu odgovara moguće je da će Hrvati pratiti svog vođu i uhvatiti se u Dodikovo kolo. Veliki broj građan au BiH još uvijek slijepo vjeruje svojim predvodnicima i spremni su da urade sve što oni traže od njih.
 
VIJESTI.BA: Kako bi na simboličkoj razini ocjenili potez predsjedavajućeg Vijeća ministara i premijera Federacije da posjete Partizansko spomen obilježje u Mostaru i s tim u vezi naglase potrebu obnove i zaštite ovog spomenika, ali ponude konkretne prijedloge kako da se to uradi.
 
MARIĆ: Zvizdić je već ranije svojim potezima i izjavama pokazao da nije tipični bh. političar i da je spreman gledati preko nacionalnih granica, bar u određenoj mjeri. Ovaj potez je nešto što bi trebalo da se podrazumijeva i nešto što je trebalo poduzeti znatno ranije. Međutim, mi već tri decenije zavezani nacionalnim okovima koji određuju šta smiejmo pričati i raditi. Dok se ne otrgnemo iz tih okova isti politički krugovi će dobijati izbore na konto nacionalne retorike, dok će auto-putevi, nova radna mjesta i EU ostati nedostižni snovi.

 

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)