Sarajevo -2 °C Subota 24.02.


06.11.2017. / 11:28h Ljepota i Zdravlje - Detoksikacija organizma

Čaj od hrastove kore čisti otrove

Čaj od hrastove kore čisti otrove
Čaj od hrastove kore ili žira koristi se za detoksikaciju organizma, liječenje upale grla, oteklih vratnih žlijezda i gušavosti, a "kafa" od hrastovog žira pomaže u liječenju malokrvnosti, malaksalosti, nervoze...

Simbol snage, dugovječnosti i moći, hrast je, takođe, i ljekovito drvo. Zahvaljujući bogatom sadržaju tanina, čaj od hrastove kore ili žira koristi se za detoksikaciju organizma, liječenje upale grla, oteklih vratnih žlijezda, promuklosti i gušavosti, a "kafa" od hrastovog žira pomaže u liječenju malokrvnosti, malaksalosti, nervoze, nesanice, kostobolje i rahitisa. Listovi hrasta u obliku obloga pomažu pri zacjeljivanju rana.

Kora se sa tankih grančica ili mladih grana sakuplja u rano proljeće ili u jesen, nakon opadanja lišća, a žir u jesen, kada počne da opada sa drveta. Skida se tako što se nožem naprave dva uzdužna reza na rastojanju od 20 cm. Suši se na suncu ili u sušnici na 50 stepeni. Kada se osuši, kora je srebrnkastosive boje, iznutra tamnocrvena, grubog i vlaknastog preloma, bez mirisa, oporog i gorkog ukusa. Čuva se u vrećama na suhom mjestu, najduže pet godina.

Priprema čaja: u litar vode stavite kašičicu osušene hrastove kore, pa kuhajte od 5 do 10 minuta. Čaj pijte sa mlijekom, bez šećera. Koristi se za detoksikaciju organizma, a u slučaju mamurluka olakšava triježnjenje. Čaj i kupka pomažu kod psorijaze, kao i u liječenju drugih kožnih oboljenja.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!