05.11.2017. / 16:51h Zanimljivosti - Na krovu svijeta

Prvi Fočak na Himalajima: S prijateljima iz Poljske u "šetnji po oblacima"

Prvi Fočak na Himalajima: S prijateljima iz Poljske u
Zahvaljujući poznanstvu sa avanturistima iz Poljske, sa kojima se sprijateljio na raftingu Tarom, planinar, skiper i turistički vodič iz Foče Danilo Vojvodić dobio je priliku da se popne na "boravište snijega" - Himalaje, najveći planinski vijenac na svijetu.

Danilo je put Nepala, kao član ekspedicije iz Poljske, krenuo 26. oktobra i trenutno se nalazi u selu Čukhung na 4.730 metara iznad mora.

"Prijatelje iz Poljske sam upoznao na raftingu Tarom i kanjoningu Hrčavkom, gdje sam im bio vodič. Pozvali su me da idem s njima na Himalaje i ja sam naravno prihvatio. Cilj nam je da se popnemo na Ajland Pik na 6.189 metara nadmorske visine", rekao je Vojvodić Srni.

focak-himalaji-2

Ekspedicija bi sutra trebala stići u Ajland pik bazni kamp, odakle će izvesti završni uspon.

"Očekujemo da ćemo na finalni uspon krenuti poslije ponoći, a na vrhu bismo trebali biti oko deset sati ujutro", rekao je prvi Fočak koji se zaputio na Himalaje.

focak-himalaji-3

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!