03.11.2017. / 23:53h Intervjui - Mujo Hadžiomerović za Vijesti.ba

Očekujem da Klub Hrvata zastupa interese hrvatskog naroda, a ne vladajuće klike

Očekujem da Klub Hrvata zastupa interese hrvatskog naroda, a ne vladajuće klike
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović za Vijesti.ba govori o zahtjevu vladajuće koalicije da se van snage stavi odluka Narodne skupštine o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali i o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti RS. Vladajuća koalicija u RS je svim dosadašnjim potezima pokazala zapravo da se previše bavi politikanstvom. Prema mom mišljenju, to je gubljenje i traćenje dragocjenog vremena, koje je potrebno da se doprinese boljitku svih građana, kaže on.

VIJESTI.BA: Kako gledate na zahtjev vladajuće koalicije u RS o stavljanju van snage odluke Narodne skupštine RS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH? Narodni poslanici će ovo pitanje razmatrati na sjednici 6. novembra.

HADŽIOMEROVIĆ: Šta god da kažem, sada može naići na negativan ishod. Svaka priča mogla bi biti "biber po pilavu". Vladajuća koalicija uvidjela je da je graška napravljena i sada žele da to preispitaju. Volio bih da se ta odluka poništi i to bi bilo korektno. 

VIJESTI.BA: Iz Koalicije Domovina poručili su da podržavaju zahtjev da se na dnevnom redu razmatra stavljanje van snage odluke o referendumu.

HADŽIOMEROVIĆ: To je prva faza kroz koju ovaj dokument prolazi. Saglasan sam da odluku treba staviti ad acta. No, o tome ću govoriti kada dođe u Vijeće naroda RS. U ponedjeljak će biti sastanak poslanika Koalicije Domovina. Pozvali su me da učestvujem na tom sastanku. 

VIJESTI.BA: Prema Vašim informacijama, postoji li jedinstveni stav u Koaliciji Domovina o ovom pitanju? 

HADŽIOMEROVIĆ: Mislim da je jedinstven stav i ne vjerujem da bi o ovom pitanju imali različita mišljenja. Sasvim je razumljivo da podržavaju preispitivanje, odnosno stavljanje van snage odluke o referendumu. 

VIJESTI.BA: Kako komentarišete činjenicu da je vlast prvobitno insistirala na provođenju referenduma, te donijela odluku o njegovom raspisivanju, a sada traži njeno suspednovanje? 

HADŽIOMEROVIĆ: Vladajuća koalicija u RS je svim dosadašnjim potezima, poput odluke o referendumu, rezolucije o vojnoj neutralnosti, deklaracije o jeziku i slično, pokazala zapravo da se previše bavi politikanstvom. Prema mom mišljenju, to je gubljenje i traćenje dragocjenog vremena, koje je potrebno da se doprinese boljitku svih građana. 

Očito je da oni bježe od teških i životnih problema naroda, jer ne znaju da ih riješe. Umjesto toga, hvataju se ovoga što ih ujedinjuje i zato pokreću ovakva pitanja, kojima zabavljaju narod. Meni je to neprihvatljivo i neozbiljno. Ne mogu shvatiti da dosada nisu uvidjeli da to ne treba da rade. 

VIJESTI.BA: Vladajuća koalicija je u svom zahtjevu navela da zbog nepostojanja konsenzusa i izostanka podrške opozicije, odluku o referendumu treba privremeno povući. Umjesto referenduma, najavljuju inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH. Kakav je Vaš stav o ovoj inicijativi? 

HADŽIOMEROVIĆ: U svemu ovome nema ni "p" od politike. Ovo što vlast radi jeste zabavljanje širih narodnih masa. Pokušaj narušavanja Suda i Tužilaštva BiH cilj je onih koji bi trebalo da budu procesuirani. Kada jedan sistem zabavite sam sobom, onda možete prolaziti tako da vas niko ne primjećuje. Podrška zvaničnoj politici Banjaluke održava se upravo zahvaljujući interesima većine koja bi trebalo da odgovara pred pravosudnim institucijama. 

Politika koja pokušava da se bavi pitanjima drugih institucija, pitanjima koja nisu u njenoj nadležnosti, izgubila je kompas. Vlast u RS ne želi da se bavi svojim poslom, već tuđim. No, mislim da će, kad-tad, morati da počne da se bavi svojim poslom i svojim nadležnostima.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS, zbog koje je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Kazali ste ranije da bi bilo dobro da dobijete i podršku Kluba Hrvata. No, to se do danas nije desilo. Očekujete li je i dalje?

HADŽIOMEROVIĆ: Odavno očekujem da Klub Hrvata počne zastupati interese Hrvata, a ne interese vladajuće klike iz Banjaluke. Žalosno je da u Klubu Hrvata od osam delegata, šest su Dodikovi, a dva rade tako što u većini slučajeva podržavaju nas. To bi zaista trebalo prekinuti.

Rezolucija o vojnoj neutralnosti eklatantan je primjer kako čelnici zagovaraju da u Predsjedništvu BiH Hrvate treba da zastupaju Hrvati i borbu da njihov kandidat bude član Predsjedništva, a u svim drugim sistemima to ne mora, nego se može glasati za Dodikove ideje i ciljeve. Postoji raskorak između Čovićeve inicijative o evropskom i NATO putu i testa na nižim nivoima na kojima treba da vidimo kako se vojska ponaša. Da li on to dovoljno kontroliše i usmjerava, te da li oni slijede njegove zamisli? 

VIJESTI.BA: Delegat u Klubu Hrvata Tomislav Tomljanović navodi da se Rezolucija bavi nečim što je u nadležnosti države, a ne entiteta, ali i da se radi o političkom aktu i da se ne može proglasiti vitalni nacionalni interes zbog takvog akta. 

HADŽIOMEROVIĆ: On nije dobro protumačio, jer da je bolje razmotrio Rezoluciju, vidio bi da u njoj postoje zaključci i članovi koji kažu da se van snage stavljaju svi dosadašnji akti koji su davali saglasnost NATO putu. Rezolucija je političko-pravni akt, a ne politički, kao deklaracija. Tako da je sigurno da je on napravio grešku. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još