31.10.2017. / 22:53h Intervjui - Krsto Jandrić za Vijesti.ba

Vlast u RS obmanjuje građane, odluka o referendumu bila je čista manipulacija

Vlast u RS obmanjuje građane, odluka o referendumu bila je čista manipulacija
Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS Krsto Jandrić u razgovoru za Vijesti.ba ističe da će Savez za promjene biti protiv zahtjeva vladajuće većine da se odluka Narodne skupštine o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH stavi van snage.

Prvi put kada je objavio da će referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH biti raspisan, Dodik je imao podršku opozicije. No, tada je Ketrin Ešton došla u Banjaluku i Dodik je odustao od referenduma. Opozicija je tada izmanipulisana i više nije htjela da ulazi u dogovore sa Dodikom. Kada je drugi put donio odluku o referendumu i bezuslovno tvrdio da će biti održan, konsenzus sa opozicijom nije tražio. Opozicija je i tada znala da referenduma neće biti i da će doći do sadašnjeg stanja. Sada Dodik navodno traži konsenzus, a radi se o tome da pokušava prebaciti odgovornost na opoziciju, kaže Jandrić. 

VIJESTI.BA: Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K podnijeli su Narodnoj skupštini RS-a zahtjev za zakazivanje posebne sjednice na kojoj bi se stavila van snage odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH. Hoće li na sjednici Kolegijuma 3. novembra biti odobren ovaj zahtjev? 

JANDRIĆ: Nadavno da hoće. Većina je podnijela zahtjev, većina će izglasati i odobriti ove tačke.

VIJESTI.BA: Kako će se Savez za promjene postaviti spram ovog pitanja? 

JANDRIĆ: Mi smo očekivali da će doći do toga, odnosno da referenduma neće biti. Opozicija će biti protiv zahtjeva vladajuće koalicije, jer tražimo da ispoštuju odluku o raspisivanju referenduma koju su usvojili u Narodnoj skupštini. To će biti stav opozicije.

VIJESTI.BA: Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a  je 2015. godine donijela odluku o raspisivanju referenduma. Dvije godine kasnije, traže stavljanje van snage te odluke. Prema Vašem mišljenju, zašto su se odlučili na ovaj potez?

JANDRIĆ: Upravo pred sobom imam stenograme sa sjednice 2015. godine. Opozicija je tada bila potpuno jasna i suzdržana prilikom glasanja o referendumu. Tada smo duboko bili ubjeđeni, a to se danas i potvrđuje, da je odluka o referendumu bila čista manipulacija, kao i bezbroj drugih, te da od referenduma nema ništa. Referendum je bio igrokaz za narod. Brojni diksutantni iz opozicije tada su uvjerljivo tvrdili da referenduma neće biti. 

Vladajuća većina čak je nezakonito pokušala da ne objavi odluku Narodne skupštine u "Službenom glasniku RS", te da je sakrije negdje u ladicama, dok opozicija u posljednjem periodu nije izvršila pritisak, pa je ona objavljena. 

Opozicija traži da se poštuju odluke Narodne skupštine, a vladajuća većina ni tada kao ni danas nije htjela ili nije smjela da provede referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH. Prinuđeni su na jedino moguće rješenje - poništiti odluku o raspisivanju referenduma.

VIJESTI.BA: Kakvu poruku šalje vlast koja usvaja određene odluke, a potom zahtjeva da se one stave van snage? 

JANDRIĆ: Šalje poruke da se poigrava sa narodom i da ga obmanjuje. Svakako, biće interesantno ponašanje DNS-a, budući da sam čuo da je predsjednik ove političke partije protiv toga da se određene odluke usvajaju, a da se potom ne provedu. Stoga će biti interesantno vidjeti da li su poslanici iz DNS-a za ili protiv. 

VIJESTI.BA: No, DNS stoji iza zahtjeva upućenog u Narodnu skupštinu.

JANDRIĆ: Upravo to i govorim. DNS je za to da se usvojene odluke provode, ali je i za to da se te odluke ospore. Vječna dvoličnost.

VIJESTI.BA: Opozicija poziva predsjednika RS Milorada Dodika da provede odluke Narodne skupštine i provede referendum. S druge strane, Dodik tvrdi da će referenduma biti ukolilo za to postoji konsenzus pozicije i opozicije. Zašto se održavanje referenduma uslovaljava podrškom opozicije? 

JANDRIĆ: To je Dodikova manipulacija. Prvi put kada je objavio da će referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH biti raspisan, imao je podršku opozicije. No, tada je Ketrin Ešton došla u Banjaluku i Dodik je odustao od referenduma. Opozicija je tada izmanipulisana i više nije htjela da ulazi u dogovore sa Dodikom. 

Kada je drugi put donio odluku o referendumu i bezuslovno tvrdio da će biti održan, konsenzus sa opozicijom nije tražio. Opozicija je i tada znala da referenduma neće biti i da će doći do sadašnjeg stanja. Sada Dodik navodno traži konsenzus, a radi se o tome da pokušava prebaciti odgovornost na opoziciju. 

VIJESTI.BA: Kazali ste da će vladajuća većina izglasati da se na dnevnom redu sjednice nađu tačke koje se tiču stavljanja van snage odluke o referendumu. Kako će se opozicija ponašati na narednoj sjednici Narodne skupštine RS?

JANDRIĆ: Što bi političari rekli - konstruktivno. Naravno, dogovorićemo se o tome da li ćemo uopšte raditi i na koji način. To je stvar zajedničkog dogovora. Generalno, naši uslovi ostali su isti. Isključivo tražimo da se poštuje Ustav, zakoni, Poslovnik, te da se provode odluke, zaključci i druga akta Narodne skupštine, što je zakonska obaveza. I dalje ćemo na tome istrajavati. Spremni smo da se vratimo u Narodnu skupštinu ukoliko će vladajuća većina poštovati Ustav, zakone i Poslovnik. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još