31.10.2017. / 15:44h Obrazovanje - Sindikat obrazovanja RS

Izjednačiti platne koeficijente sa ostalim budžetskim korisnicima

Izjednačiti platne koeficijente sa ostalim budžetskim korisnicima
Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske traži od Vlade tog bosanskohercegovačkog entiteta i resornog ministarstva da izjednače platne koeficijente zaposlenih u obrazovanju i kulturi u RS-u sa ostalim budžetskim korisnicima.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, nakon sjednice izvršnog odbora sindikata rekao je da o izjednačavanju koeficijenata govore već 10 godina.

"Tražimo da se platni koeficijenti na poziciji visoke i više stručne spreme izjednače sa ostalim budžetskim korisnicima. Profesor u srednjoj školi ima koeficijent 10, u osnovnoj školi 9,5, a u produženom boravku 9, dok platni koeficijenti u organima uprave kreću od 13, dok u institicijama kao što je policija i pravosuđe, koeficijenti se kreću od 11,5, odnosno 12. Smatramo da je to velika nepravda gdje su prosvjetni radnici izloženi određenoj vrsti diskriminacije i moraju pod hitno biti izjednačeni", rekao je Gnjatić.

Istakao je da će Sindikat ostaviti "razuman rok" Vladi RS da to i uradi, a spremni su na razgovore i pregovore o ovom pitanju. Ukoliko ne dođe do promjena, spremni su i da preduzmu druge oblike sindikalne borbe.


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!