30.10.2017. / 13:47h Obrazovanje - Ekonomski fakultet u Sarajevu

U Sarajevu počeo Sajam francuskih univerziteta

U Sarajevu počeo Sajam francuskih univerziteta
Dodiplomski i postdiplomski bh. studenti imaju priliku da se danas na Sajmu francuskih univerziteta, koji je otvoren na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, informiraju o stipendijama i studiranju na devet francuskih visokoškolskih ustanova.

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson kazao je da Francuska zaista ima izvrsnu ekspertizu u oblasti visokog obrazovanja te da je četvrta zemlja u svijetu po broju stranih studenata, a njih je oko 300.000.
 
Naglasio je da među stranim studentima ima dosta i bh. državljana te je izrazio nadu da će nakon Sajma taj broj biti povećan.
 
- Ovo je karavan visokoškolskih francuskih ustanova koji se danas zaustavio u Sarajevu, a njegova svrha je da prezentuje izbor i izvrsnost francuskog visokog školstva kako bi što više bh. studenata došlo studirati u Francusku - pojasnio je ambasador.
 
Također je istakao da postoji poseban interes francuskih obrazovnih institucija za Balkan, te dodao da postoji program državnih stipendija koje će biti predstavljene na Sajmu.
 
Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić naglasio je da raznovrsne akreditacije koje posjeduju pretpostavljaju internacionalizaciju Ekonomskog fakulteta, što im omogućava razmjenu studenata i nastavnika.
 
Također je naglasio da ne zagovara odlazak mladih iz BiH, već školovanje i povratak u BiH sa novim znanjima i iskustvima.
 
Sajam francuskih univerziteta održava se u organizaciji Ambasade Francuske u BiH, Ureda Campus France, Francuskog instituta u BiH i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

(Vijesti.ba / FENA)

 


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!