28.10.2017. / 20:05h Intervjui - Tomislav Tomljanović za Vijesti.ba

Ne očekujem da HDZ podrži veto na rezoluciju jer su svojim držanjem pokazali odnos prema NATO-u

Ne očekujem da HDZ podrži veto na rezoluciju jer su svojim držanjem pokazali odnos prema NATO-u
Mada HDZ BiH ima jednog predstavnika u Vijeću naroda, on se do sada nije izjašnjavao po ovom pitanju. Do sada se uvijek svrstavao uz Dodikov SNSD. Oni se ponašaju tako kako se ponašaju i to je sasvim vidiljivo, da se oni ne drže onako kako pričaju. Čoviću su puna usta Evrope a sve radi da se ne uđe u Evropu, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba delegat Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Tomislav Tomljanović.

VIJESTI.BA: Kako Vi komentirate usvajanje rezolucije o vojnoj neutralnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske?

TOMLJANOVIĆ: Tu se radi o isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Zakonom o odbrani je sve propisano i to nije u nadležnosti Narodne skupštine RS-a. Međutim, to je politički akt i svaka politička opcija ima pravo govoriti šta želi, ali pitanje je kako će to sve završiti. Ne smatram da je ovom rezolucijom proglašena vojna neutralnost, kao što i nije.

VIJESTI.BA: Iz Kluba Bošnjaka uložili su veto na ovu rezoluciju. Kako Vi gledate na taj potez?

TOMLJANOVIĆ: Oni su uložili veto i to nije ništa novo, međutim moj stav je da je to politički akt i ne može se proglasiti vitalni nacionalni interes zbog nekog političkog akta. Do sada se nekoliko puta pokazalo da kod takvih postavljanja vitalnih nacionalnih interesa Ustavni sud to proglasi nenadležnim. Kasnije se naravno može postaviti pitanje ustavnosti takve odluke pred Ustavnim sudom BiH, ali u okviru u kojem djeluje Vijeće naroda nemoguće je postaviti vitalni nacionalni na politički akt.

VIJESTI.BA: Dakle, Vi smatrate da je to kontradiktorno?

TOMLJANOVIĆ: U principu jeste, i kroz praksu je dokazano do sada u nekoliko navrata da Ustavni sud Republike Srpske ne prihvati takav zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, odnosno prihvati zahtjev ali ne odluči da je ugrožen vitalni nacionalni interes. Naravno, oni ne odlučuju ni o puno bitnijim stvarima ali ovdje je sasvim jasno da Ustavni sud neće proglasiti pitanje vitalnog interesa na jedan politički akt, i onda se u odgovoru navodi da tu nije povrijeđen vitalni nacionalni interes, jer bi u principu suspendirali demokraciji kada bismo na svaki politički akt tražili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Dakle, šta hoću, vitalni nacionalni interes nisu rječi nego djela.

VIJESTI.BA: Ipak bitan je politički stav. Poznato je da Klub Hrvata ima jedan specifičan problem, da dosta delegata dolazi iz SNSD-a. Međutim, kakav stav se može očekivati?

TOMLJANOVIĆ: Sigurno da je da kapacitet Kluba Hrvata nije takav da će podržai veto na rezoluciju jer kada bude zasjedalo Vijeće naroda da bi stav Kluba Bošnjaka dobio potporu, svaki klub mora dati minimalno pet glasova. Tih pet glasova nema u Klubu Hrvata. Tako da neće biti dovoljne potpore Kluba Hrvata, a da ne govorim o Klubu Srba koji tek ne podržava nikakav prijedlog, pa i kada je prijedlog opravdan.

Ovdje je uvriježila jedna praksa da je praktično u ovakavom sustavu Ustavni sud treće zakonodavno tijelo. Zašto zakonodavno? Zato što je uvedeno u praksu da se sve prebacuje na Ustavni sud RS-a, pa i ono što je sasvim jasno da je vitalni nacionalni interes, da se Ustavnom sudu RS-a na odlučivanje, i to nepotrebno. Tako da je Ustavni sud RS postao jedna zakonodavna institucija i preuzeo nadležnost koja mu ne pripada, ali jednostavno to se ne mijenja već godinama.

VIJESTI.BA: Predsjednik HDZ 1900 kaže da je ova rezolucija test Čovićeve opredijeljenosti za NATO integracije BiH - ili Dodik ili NATO. Kako gledate na tu ocjenu?

TOMLJANOVIĆ: To je dobro rečeno. Mada HDZ BiH ima jednog predstavnika u Vijeću naroda i on se do sada nije izjašnjavao po ovom pitanju. Do sada se uvijek svrstavao uz Dodikov SNSD. Mi moramo shvatiti da je put u NATO davno krenuo i da smo se opredijelili za Evropu. Put u Evropu vodi preko NATO-a, i to govore svi političari a najviše Čović.

VIJESTI.BA: Smatrate da shodno tome HDZ mora podržati ovaj veto?

TOMLJANOVIĆ: Ne smatram. Oni se ponašaju tako kako se ponašaju i to je sasvim vidiljo, da se oni ne drže onako kako pričaju. Čoviću su puna usta Evrope a sve radi da se ne uđe u Evropu. Puno je toga obećao a ništa od toga nije ostvareno.

NATO je jedan kišobran i tu su pravila jasna. Bilo ko da napadne jednu članicu NATO-a, napao je sve. BiH je mogla prije reći da će biti vojno neutralna i da neće u NATO, i onda bismo imali jasan stav. Ovdje NATO, već ionako vrši razne aktivnosti od edukacije do organizacije vojske i sad odjedanput bi mi trebali da kažemo da nećemo NATO. I da kažemo tako, to bi u svakom slučaju morala reći država Bosna i Hercegovina a ne Republika Srpska. Odnosno, reći će i Republika Srpska kroz svoje predstavnike koji su birani na izravnim izborima kao predstavnici RS-a u državnim institucijama, i ne može Narodna skupština o tome donijeti stav.Ipak, mi smo u praksi već u NATO-u, jer gdje odlaze Oružane snage BiH u međunarodne misije i ko ide tamo? Idu i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Pa gdje smo onda to mi, i šta je stvarnost...

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)