28.10.2017. / 11:42h Obrazovanje - Dvostruka diploma za posao širom svijeta

Promovirana 16. generacija magistranata ERMA programa

Promovirana 16. generacija magistranata ERMA programa
Dvadeset šest magistara 16. generacije Evropskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA) promovirano je danas na Univerzitetu u Sarajevu, kada je rektor ovog univerziteta prof. dr. Rifat Škrijelj istakao da jedinstvenost ERMA programa čini njegov akademski pristup koji tokom jedne intenzivne godine kombinuje predavanja, posjete, ekskurzije te stažiranja u regionu i semestar na Univerzitetu u Bolonji.

Također, danas je inaugurirana nova generacija studenata ovog cijenjenog master programa.

Škrijelj je u uvodnom obraćanju kazao da su izuzetno ponosni na učešće Univerziteta u Sarajevu u ovom projektu, gdje će Univerzitet biti institucija domaćin tokom prvih osam mjeseci prvog semestra.

Naglasio je neprekidnu posvećenost sarajevskog univerziteta poboljšanju svoje akademske ponude kroz razvijanje novih interdisciplinarnih, međunarodnih, zajedničkih, kao i programa dvostrukih diploma.

Delegat rektora za odnose sa istočnom Evropom i profesor na Univerzitetu u Bolonji Stefano Bianchini kazao je u izjavi za medije da je fokus studija na ljudskim pravima, ali da je program interdisciplinarni te da studenti tokom jedne godine uče o filozofiji ljudskih prava, demokratiji, etničkim i raznim problemima u regionu, ekonomiji te pravnim problemima.

"Studenti dobijaju dvostruku diplomu, i to Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji, što je rezultat saradnje 11 univerziteta koji rade na implementaciji ovog programa", istakao je.

Napomenuo je da ovaj program već dugo traje te da imaju studente koji su ostvarili karijeru u raznim javnim i privatnim institucijama, kao i izvjestan broj diplomata.

"Tako da se već sada dokazalo da se radi o jako dobroj investiciji koja daje 'plodove' s vremenom", zaključio je Bianchini.

Novinarima se obratila i direktorica Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu prof. Melika Husić-Mehmedović koja je pojasnila da se ERMA odvija u okviru ovog centra koji već 17 godina implementira ovaj master program u BiH i na teritoriji cijelog regiona.

"Značaj ovog master programa je višestruk za cijeli Univerzitet u Sarajevu jer donosi najveći broj stranih studenata. Oko 70 studenata ERMA programa dolazi iz regiona i Evrope, što čini oko 55 posto ukupnog broja stranih studenata u Sarajevu", naglasila je.

Također je istakla da se radi o jedinom međunarodnom programu u okviru Univerziteta u Sarajevu te da Centar za interdisciplinarne studije teži da ga takvog održi i promovira u BiH, ali i šire.

"Njegujemo interdisciplinarnost koja omogućava lakše zaposlenje širom svijeta, nedovoljno se zadržavati u okvirima jedne discipline i potrebno je promovirati master programe gdje se discipline prepliću, kao što je ERMA", zaključila je Husić-Mehmedović.

ERMA program je do danas završilo gotovo 500 studenata iz regiona jugoistočne Evrope, Evropske unije, ali i šire. Osnovan je zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i EU. Od 2000. godine ERMA program finansiraju EU i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije kroz AICS agenciju. Ukupna vrijednost dodijeljenih finansijskih sredstava za ovaj program dosad iznosi više od osam miliona eura.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!