26.10.2017. / 17:28h Obrazovanje - Jedini u svijetu

Održano prvo predavanje zajedničkog magisterija na tri teološka fakulteta u BiH

Održano prvo predavanje zajedničkog magisterija na tri teološka fakulteta u BiH
Predavanja u okviru zajedničkog međureligijskog magisterija "Međureligijske studije i izgradnja mira" započeta su danas na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) Univerziteta u Sarajevu, a za ovaj studij dekan KBF-a Darko Tomašević kazao je da predstavlja način na koji su vjerske zajednice i crkve u BiH odlučile da na akademskoj razini pokažu koliko su zainteresirane i koliko mogu pomoći da se izgradi bolja budućnosti naše zemlje.

- Svi u BiH moraju se što više angažirati na izgradnji bolje budućnosti BiH - istakao je Tomašević u izjavi za medije, napomenuvši da je ideja za ovaj studij rođena otprilike prije dvije godine.

Tada su predstavnici organizacije Catholic Relief Services (CRS) bili u posjeti kardinalu Vinku Puljiću, kada se došlo na ideju, nakon godina zajedničkog rada sva tri teološka fakulteta u BiH, da teološki fakulteti mogu dati doprinos izgradnji mira u BiH kroz zajednički program.

Kako je rekao, ovaj zajednički mirovni studij, gdje će se na teološkoj razini razmišljati o tome šta crkve i vjerske zajednice u svojim svetim knjigama i svojoj praksi čine na izgradnji mira, ponudit će studentima, koji već na neki način rade na promociji mira u BiH, još jedan dodatni način.   

Odzivom studenata na ovu vrstu magisterija bili su pozitivno iznenađeni, jer su ga upisala 23 studenta.

- Ovo je nešto novo, ni sami studenti nisu znali u šta konkretno ulaze, tako da brojka od 23 studenta koji upisuju master program koji nisu poznavali, pokazuje koliko su mladi ljudi zainteresirani za izgradnju mira u BiH - zaključio je dekan KBF-a.

Dekan Fakulteta Islamskih naukau Sarajevu Zuhdija Hasanović istakao je u obraćanju prisutnima da je pokretanje ovog master programa na određen način kruna dvogodišnjeg rada te zahvalio predstavnicima CRS-a, koji je podržao ovaj studij.

Također, iskazao je zadovoljstvo raspoloženjem koje je vladalo između predstavnika teoloških fakulteta tokom protekle dvije godine.

Naglasio je da su teološki fakulteti oduvijek tražili način kako bi značajnije djelovali te da su kroz svoje redovne nastavne procese radili na razvijanju osjećaja poštovanja drugog i drugačijeg.

- Međutim, ovaj studijski program smatramo nečim posebnim i iskreno se nadam da će kontinuiranim djelovanjem, razvijanjem iz godine u godinu, polučiti stvarne rezultate - kazao je Hasanović.

Osim na KBF-u, magisterij će biti provođen i na Fakultetu islamskih nauka UNSA te na Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči, koji je dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Inače, ovo je prvi takav program na prostoru bivše Jugoslavije.

Navedeni magisterij proistekao je iz zajedničkih napora spomenutih obrazovnih institucija i projekta "Unaprjeđenje međureligijske izgradnje mira" (AIP), koji finansira i implementira CRS.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!