Sarajevo -2 °C Subota 24.02.


25.10.2017. / 11:59h Obrazovanje - Na KBF UNSA

U BiH počinje zajednički međureligijski magisterij

U BiH počinje zajednički međureligijski magisterij
Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (KBF), u četvrtak, 26. oktobra, službeno će započeti predavanja u okviru zajedničkog međureligijskog magisterija "Međureligijske studije i izgradnja mira".

Predavanja će seprovoditi, osim na KBF-u, na Fakultetu islamskih nauka UNSA i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči, koji je dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ovo je prvi takav program na prostoru bivše Jugoslavije.

Studenti sa sva tri teološka fakulteta će zajedno prisustvovati nastavi i studirati, a što je prvi takav slučaj u BiH i šire. Ukupno 23 studenta, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, će, tokom narednih godinu dana, studirati u okviru ovog magisterija, te će, kako je predviđeno planom i programom, obavljati i relevantnu praksu.

U maju ove godine, dekani navedenih fakulteta - Darko Tomašević, Darko Đogo i Zuhdija Hasanović - i predstavnik američke humanitarne i razvojne agencije Catholic Relief Services (CRS) za BiH Marc D'Silva, potpisali su memorandum o razumijevanju u vezi sa magisterijem, što je bio prvi korak ka otpočinjanju procesa koji će, prvim predavanjem na KBF-u, biti praktično zaokružen.

Tom prilikom su dekani izjavili da će program "doprinijeti poboljšanju situacije u BiH", te naglasili da je ovaj magisterij "izraz društvene odgovornosti i konkretan doprinos izgradnji trajnog mira i zdravog društva u BiH", saopćeno je iz CRS-a.

Navedeni magisterij proistekao je iz zajedničkih napora navedenih obrazovnih institucija i projekta "Unapređenje međureligijske izgradnje mira" (AIP), koji finansira i implementira CRS.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!