24.10.2017. / 16:39h Obrazovanje - Sarajevo

Fond "Gazi Husrev-beg" dodijelio 175 stipendija za učenike iz BiH i Sandžaka

Fond
Fond "Gazi Husrev-beg" koji djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) dodijelio je danas 175 stipendija za učenike i studente iz BiH i Sandžaka, a stipendija iznosi 1.000 KM za jednu školsku, odnosno, akademsku godinu.

Svečanosti podjele stipendija, koja je upriličena u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, prisustvovali su roditelji stipendista, profesori medrese, stipenditori iz Njemačke, kao i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović

Muftija IZ Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, kao i Omer ef. Sarajlić, imam džemata u Dortmundu su čestitali učenicima i studentima stipendije, te im poručili da nastave da uče, da budu vrijedni, da stiču znanje kako bi nastavili da grade BiH.

Reis Kavazović je uz iskrene čestitke stipendistima pohvalio rad Fonda „Gazi Husrev-beg“ koji, pod okriljem Mešihata IZ Bošnjaka u Njemačkoj djeluje već 16 godina.

Reis Kavazović, Fetić i Sarajlić su ukazali na važnost sure „Ikre“ koja treba da motivira učenike i studente na učenje, a stipenditore da pomažu nauku svojim imetcima, te da je šifra budućnosti vjera, nauka i mudrost.

- Islamska zajednica u BiH će uvijek stajati na temeljima promoviranja znanja, vrijednih naših ljudi koji će nastaviti put štiteći i braneći svoj narod i svoju domovinu. Na mladima svijet ostaje, ali mladi trebaju potporu starijih, kao bi i oni sutra mogli uzvratiti na najbolji način - kazao je Kavazović.

Fond "Gazi Husrev-beg" IZBNJ osnovan je 23.oktobra 2000.godine, a već 16 godina organizira akciju „Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku“ kroz džemate koji djeluju u Njemačkoj.

 Konkurs za dodjelu stipendija raspisuje se u listu Preporod, ali i na web portalu zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Za stipendiju mogu aplicirati učenici i studenti svih škola i fakulteta u BiH i Sandžaku.


(Vijesti.ba / FENA)