Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


23.10.2017. / 22:17h BiH - Sramota

Nesavjesni muškarac urinirao po Vječnoj vatri u centru Sarajeva

Nesavjesni muškarac urinirao po Vječnoj vatri u centru Sarajeva
Sarajevska Vječna vatra vjerovatno je najposjećeniji i najpoznatiji spomenik učesnicima NOB-a tokom Drugog svjetskog rata u BiH. Danas, pored lošeg stanja, on je često i meta vandala, a posljednji uključuje i vršenje nužde.

Nesavjesni sugrađanin ili turista odlučio je urinirati po vječnom plamenu upaljenom u čast oslobodiocima Sarajeva koji su 6. aprila 1945. godine nakon žestokih borbi sa Wehrmachtom i domaćim izdajnicima ušli u glavni grad BiH koja je upravo tada obnavljala svoju državnost.

Njegov čin je samo samo vrh ledenog brijega koji je sačinjen od niza skrnavljenja obilježja podignutih u čast zajedničkoj antifašističkoj borbi građana i naroda u Bosni i Hercegovini.

Spomenici kao što je onaj na Vracama iznad Sarajeva ili Partizansko groblje u Mostaru su slika i prilika odnosa društva prema nekada slavljenim događajima u ne tako davnoj prošlosti. S obzirom na odnos države prema učesnicima posljednje borbe za slobodu, ovakve slike nažalost i ne čude u prevelikoj mjeri.

Kada je u pitanju kažnjavanje ovakvih činova, primjeri su izuzetno rijetki i time gotovo nepostojeći.

(Vijesti.ba / Klix.ba)


Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još