Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


23.10.2017. / 12:43h Politika - Rezolucija o strateškim ciljevima RS-a

SzP: Dok su u BiH međunarodne vojne snage nema suštinskog suvereniteta

SzP: Dok su u BiH međunarodne vojne snage nema suštinskog suvereniteta
BiH nema suštinski suverenitet te ne može, u momentu u kojem se na njenom teritoriju nalaze međunarodne vojne snage i mirovne misije, samostalno odlučivati o sigurnosnim integracijama - navodi se u rezoluciji o strateškim ciljevima RS-a do 2023. godina, koju su predložili klubovi poslanika stranaka Saveza za promjene, ali nije razmatrana na prošloj sjednici entitetskog parlamenta.

Istovremeno, u ovom dokumentu se navodi da će pitanje vojnog statusa i međunarodnih vojnih i sigurnosnih integracija biti tretirano u skladu s regionalnim sigurnosnim kontekstom, prateći pritom politike koje po ovom pitanju zauzima Republika Srbija.
 
-Sve do konačne odluke Republike Srbije o njenom odnosu prema integracijama u vojne saveze, Republika Srpska ne može podržavati ulazak Bosne i Hercegovine u bilo kakve vojne saveze, uključujući i NATO - navodi se u rezoluciji koju su predložili klubovi poslanika stranaka Saveza za promjene u Narodnoj skupštini RS-a, ali nije uvrštena na dnevni red 22. redovne sjednice, koja je održana 17. oktobra.
 
Rezolucijom se RS obavezuje na davanje pune podrške BiH u procesu evropskih integracija, koristeći se mehanizmom koordinacije, a sve u cilju otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja već do kraja 2018. godine.
 
Poštovanje i implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao njegovog sastavnog dijela, polazna je osnova za rješavanje svih otvorenih pitanja u BiH.
 
Također, rezolucijom se, kako je saopćeno iz NDP-a, kao prioriteti određuju puna zaposlenost, povećanje plaća, rast penzija i bruto društvenog proizvoda te rasterećenje privrede i smanjenje poreskih stopa.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još