21.10.2017. / 22:34h Obrazovanje - "Potrebno Sveučilište ubaciti u veću brzinu"

Prva klauzura Sveučilišta u Mostaru: Rektor Tomić predstavio 20 strateških izazova

Prva klauzura Sveučilišta u Mostaru: Rektor Tomić predstavio 20 strateških izazova
U Masnoj Luci na Blidinju održana je prva klauzura Sveučilišta u Mostaru čiji je začetnik rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić. Na klauzuri su sudjelovali Upravno vijeće i Uprava Sveučilišta na čelu s rektorom, članovi Senata, prodekani, predstavnici vlasti iz županija osnivača Sveučilišta u Mostaru i predstavnici studenata, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Klauzuru je uvodnim izlaganjem «Izazovi, mogućnosti i perspektiva razvoja Sveučilišta u Mostaru» otvorio rektor prof. dr. Zoran Tomić održao. Naglasio je važnost ovakvog okupljanja koje ima za cilj analizirati stanje na Sveučilištu s naglaskom na promjene koje trebaju osigurati razvoj „sveučilišta budućnosti“, tj. perspektivu Sveučilišta u Mostaru u narednih 50 godina.

U svojoj strateškoj analizi, koja je nastala na temelju svoga rektorskog programa, ali i analize stanja po fakultetima, rektor Tomić se osvrnuo na uspjehe Sveučilišta u Mostaru kroz protekle dekade razvoja, na promjenjivo i nestabilno društveno okruženje koje dodatno generira poteškoće u visokom obrazovanju, na pravnu nesigurnost u društvu, ali isto tako kritički je govorio i o slabostima unutar sveučilišta.

Zatražio je veću odgovornost nastavnog i nenastavnog kadra, veću angažiranost i motivaciju.

„Da bi ostvarili ciljeve potrebno je Sveučilište ubaciti u veću brzinu. Moramo biti brži i efikasniji“, naglasio je rektor Tomić.

Objavio je početak integracije Sveučilišta, izrade Strategije kao i početak druge faze razvitka Sveučilišta. Nova perspektiva Sveučilišta ogleda se kroz stratešku suradnju s gospodarstvom i jačanje međunarodne suradnje. Posebno je naglasio važnost partnerskog odnosa prema studentima. U nastavku svoga izlaganja rektor je izdvojio 20 strateških izazova naglašavajući kako to nisu izazovi za godinu dana nego dugoročni izazovi Sveučilišta:

sveuciliste-klauzura-1

Strateški izazovi Sveučilišta

1. Početak izrade Strategija razvitka Sveučilišta, 2. Početak integracije Sveučilišta; 3. Osiguravanje financijske stabilnosti; 4. Nastavak razvitka infrastrukture kroz drugu fazu razvitka Sveučilišta; 5. Podizanje kvalitete nastave i nastavnih procesa; 6. Osuvremenjivanje nastavnih planova i programa; 7. Poboljšati program cjeloživotnog obrazovanja; 8. Daljnji razvitak Alumni klubova;  Izrada novih interdisciplinarnih programa na tržišnim perspektivama; 9. Snažnu internacionalizaciju sveučilišta; 10. Rad na otvaranju studija na engleskom jeziku; 11. Strateška  suradnja s gospodarstvom; 12. Povećanje projekta na svim razinama kroz novi Centar za projekte; 13. Izradu istraživačke strategije i sveučilišnog istraživačkog centra; 14. Uključivanje u bazi znanstvenih podataka u svijetu i jačanje knjižničnog fonda i digitalizacije; 15. Integraciju i osuvremenjivanje informacijskih tehnologija na Sveučilištu; 16. Novu kadrovsku politiku s naglaskom na politiku mladih znanstvenika; 17. Jači odnose i pomoć društvenoj zajednici; 18. Strateškom održavanju Sveučilišta u Posavini, Središnjoj Bosni, Livnu i Brčkom; 19. Strateška uloga studenata na Sveučilištu; 20. Studenti moraju biti u središtu pozornosti.

Potpora suosnivača Sveučilišta osigurana

Predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta dr. sc. Branko Krišto kazao je kako se za ovakav skup čekalo formiranje nove uprave Sveučilišta u Mostaru i zahvalio je na dolasku nazočnima.

«Ova klauzura predstavlja jasan znak spremnosti da zajednički identificiramo, razriješimo i nadiđemo probleme Sveučilišta u Mostaru za koje jasno moramo priznati da postoje. Istovremeno prilika je ovo da zajednički postavimo temelje Sveučilišta u budućnosti.»

Predsjednik Vlade HNŽ prof. dr. Nevenko Herceg osvrnuo se na proteklo razdoblje dok je bio član Upravnog vijeća te istaknuo kako se na Sveučilištu osjete težnje i želje da se ide u korak s europskim i svjetskim modernim obrazovnim institucijama, a najveći teret i izazov je na novom vodstvu.

sveuciliste-klauzura-2

«Ostvariti željene ciljeve moguće je jedino uz Strategiju razvitka Sveučilišta kao temeljni dokument koji mora pokazati gdje smo danas, gdje želimo biti sutra s realno postavljenim ciljevima, i načine na koji to možemo ostvariti.» Naglasio je kako će iz takvog dokumenta proizići vrlo jasno prava i obveze svakog od suosnivača Sveučilišta i dionika cjelokupnog sustava.

Marijan Klaić predsjednik Vlade Županije Posavske naglasio je važnost otvaranja dislociranih studija u Orašju, što je omogućilo da Orašje postane studentski, sveučilišni grad na ponos cijele županije i da dobije još jednu bitnu instituciju za hrvatski narod.

«Prije desetak godina krenulo se u ovaj projekt sa svega pedeset studenata, da bi se ubrzo pokazala opravdanost takve odluke jer broj upisanih studenata u posljednjih 12 mjeseci narastao je do broja od čak 1.500 studenata.»

Iz studentskih redova predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Marko Džoić govorio je o studentskoj problematici i njihovoj teškoj financijskoj situaciji u trenutno nestabilnom okruženju.

«Studenti se vesele povezivanju s gospodarstvom i željno iščekuju nove prilike za praksu i učenje koje će im osigurati lakše zaposlenje.»

U sklopu Klauzure predstavljen je i novi vizualni identitet Sveučilišta u Mostaru čiji su autori prof. dr. Ivo Čolak prorektor za znanost, istraživanje i razvoj i Marin Musa.

(Vijesti.ba / HMS)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još