Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


20.10.2017. / 21:53h Svijet - Hitna akcija

Zastupnički dom SAD-a iduće sedmice razmatra sankcije na iranski raketni program

Zastupnički dom SAD-a iduće sedmice razmatra sankcije na iranski raketni program
Američki zastupnički dom iduće sedmice će glasati o novim sankcijama na iranski raketni program i na libansku paramilitarnu skupinu Hezbollah koju podupire Iran, kazali su visokopozicionirani republikanci u ovom domu.

- Odgovornost Kongresa je da sarađuje s izvršnim ogrankom na izradi jasne strategije za zaustavljanje bezobzirnog ponašanja Irana. Hitna akcija Doma u ovom cilju desit će se iduće sedmice kada ćemo glasati o legislativi koja uvodi nove sankcije na Hezbollah i širenje iranskog raketnog programa - kazali su Kevin McCarthy, drugopozicionirani republikanac u zastupničkom domu i Ed Royce, predsjedavajući odbora za vanjske poslove ovog doma, u zajedničkoj izjavi za Reuters.

Između ostalog, zakon o balističkom programu će pooštriti trenutne sankcije tako što će kažnjavati i subjekte s imovinom izvan SAD-a ukoliko se otkrije da podržavaju iranski balistički program.

Zakon o Hezbollahu je usmjeren na saveznike ove šiitske paramilitarne skupine u vladi Libana, te se njime od Trumpove administracije traži da procijeni neto vrijednost imovine libanskih političara.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!