Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


20.10.2017. / 12:35h Politika - Mektić iznio podatak

120.000 maraka isplaćeno kriminalcu za petogodišnji zakup vozila za potrebe Dodika

120.000 maraka isplaćeno kriminalcu za petogodišnji zakup vozila za potrebe Dodika
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da ima određene informacije u vezi s najavama iz Evropskog parlamenta da će državljani zemalja zapadnog Balkana ubuduće za putovanje u "šengenski prostor" morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU.

-Vidjet ćemo još kako će to biti. Ima vrlo ozbiljne priče u vezi s tim pitanjem - rekao je Mektić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.
 
Kaže da se i neki iz RS-a trebaju zamisliti zašto je to tako.
 
-I mi trebamo staviti prst na čelo pa se zapitati zašto je to tako, pa i mi u RS-u. Hoćemo li gurati svakome 'prst u oko'. I kome ćemo sve 'gurati prst u oko'. I ko nam je dobar i ko nam ne valja - ustvrdio je Mektić.
 
Po pisanjima medija, iz Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta je rečeno da je cijeli postupak "složen" i da bi "sistem, ukoliko bude usvojen, mogao da stupi na snagu tek početkom 2020. godine".
 
Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po sigurnost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u prijedlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).
 
Komentirajući informacije da su inspektori Službe za poslove sa strancima, na području Ilidže locirali i uz asistenciju pripadnika Agencije za istrage i zaštitu priveli osobu inicijala F.A. državljanina Republike Srbije, koja predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine jer se dovodi u vezu s organiziranim kriminalom, Mektić je rekao da ima informacije o tom hapšenju i da još ne može govori o drugim detaljima.
 
-Najvjerovatnije je ta osoba ilegalno prešla granicu - naveo je.
 
Mektić je danas novinarima stavio na uvid i, kako kaže, ugovor MUP-a RS-a o najmu automobila za potrebe predsjednika RS-a Milorad Dodika, koji je uvezao „kriminalac koji se ne smije vratiti u zemlju porijekla“.
 
-Na šta oni troše pare. Nevjerovatna je činjenica i podatak da je, 5.januara 2012. godine, sklopljen ugovor o zakupu između Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i firme „Comsar“ Rašida Serdarova, kontraverznog biznismena, o zakupu njegovog „mercedesa“. To je vozilo koje Dodika vozi i za koje Serdarovu mjesečno plaćaju 2.000 maraka plus PDV-e. Evo vam papira, pet godina, 60 mjeseci, 120.000 maraka - ustvrdio je Mektić.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još