Sarajevo -7 °C Nedjelja 25.02.


20.10.2017. / 11:56h Politika - "Milorad priznao da je u kontaktu sa stranim obavještajnim službama"

Mektić: Imamo dokaze o saradnji Dodika i Soroševih organizacija

Mektić: Imamo dokaze o saradnji Dodika i Soroševih organizacija
Član Glavnog odbora SDS-a i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da postoje dokazi o saradnji predsjednika RS-a Milorada Dodika sa „Sorošom“ te tvrdi da nisu tačne Dodikove "obavještajne informacije da će opozicija dobiti pet miliona za konstantno rušenje institucija RS-a“.

Mektić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci ustvrdio da su Dodiku te informacije mogle dati samo obavještajne služba Hrvatske ili Kosova, jer od ostalih iz zemalja u regionu nije dobio takve podatke, te da je to lično provjeravao.
 
Neka, kako kaže, Dodik javno saopći od koje je obavještajne službe dobio podatak o opoziciji i obećanih pet miliona, jer je time predsjednik RS-a „priznao da je u kontaktu sa stranim obavještajnim službama, ali ne onim srpske provenijencije“.
 
-Hoće li Milorad Dodik da mu ja objavljujem dokaze i snimke kako je 1999.godine, nakon bombardovanja Srbije, zajedno s tadašnjim DOS-om, išao u Budimpeštu u Hotel 'Hilton' na sastanke vezano sa podršku Soroša opoziciji ovdje, a čak je jedan takav sastank organizovao u Laktašima – ustvrdio je.
 
Kazao je da opoziciji ne trebaju ničiji milioni, već samo narod RS.
 
Dodiku je poručio da ne može on nikoga da hapsi, a posebno ne šeficu OHR-a u Banjoj Luci Mariannu Berecz, koja nije ni bila u Narodnoj skupštini RS-a 17.oktobra, i čija podrška, kako je naveo, ni ne treba opoziciji.
 
Na negativne reakcije zvaničnika i nevladinog sektora u RS-u na Sud i Tužilaštvo BiH, nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću, Mektić je rekao da isti ti, na „krnjoj“ sjednici Narodne skupštine, 17.oktobra, prilikom rasprave o izvještaju o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, nisu rekli ni jednu riječ o tome da Srbi „nemaju jednak tretman u bh.pravosuđu“.
 
-To pokazuje pravo lice Milorada Dodika, kao i da im je presuda dobra došla u politikanske i populističke svrhe, a uopće ih ne interesuje da se sruši ovakav bh. pravosudni sistem i napravi novi. U koaliciji su s Orićem u Srebrenici, a nisu htjeli većinu s SDS-om  – usvrdio je Mektić.
 
Iznio je brojne kritike o Dževadu Galijaševiću, kojeg, tvrdi, plaća Vlada RS-a i njen Centar za istraživanje ratnih zločina, zatraživši da taj čovjek prestane s napadima na Srbe, koje dovodi pred sudove, ili će se oni samoorganizovati da takve stvari zaustave.
 
Na izjavu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, da je njegov otac ostavio BiH u amanet turskom predsjedniku Tajipu Redžepu Erdoganu ili Turskoj, rekao je da Izetbegović može da „ogradi i prepiše njima ono što mu je otac ostavio, a ostalo ne može“.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 69

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još