Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


19.10.2017. / 21:35h Intervjui - Admir Čavka za Vijesti.ba

Bitka za građansku BiH se vodi u manjem bh.entitetu

Bitka za  građansku BiH se vodi u manjem bh.entitetu
Bošnjaci moraju da budu faktor u budućoj vlasti nakon izbora 2018, inače ćemo i dalje da stagniramo. Vidite, mi kao opozicija poziciji i opoziciji u NSRS apsolutno ne možemo da uradimo ništa za narod kojih nas je birao. Na današnji dan se moramo sjetiti rahmetli Alije Izetbeogivića koji je izjavio "Najviši nacionalni cilj Bošnjaka, strogo uzevši, nije nacionalan ni isključivo bošnjački – to je cjelovita Bosna, a to znači građanska Bosna i Hercegovina.", dakle ta se bitka danas vodi u manjem BH-entietu, kazao je za Vijesti.ba Admir Čavka zastupnik u NS RS.

VIJESTI.BA: Odmetnuta skupština, tačnije vladajuća većina u RS-u usvojila je rezoluciju o vojnoj neutralnosti. Na to su odmah stigle reakcije NATO štaba u BiH, Ureda viskog predstavnika i američke ambasade. Kako Vi gledate na ovaj potez vladajućih struktura u RS-u?
 
ČAVKA:
NATO  savez  nema alternativu. Radi se o čistom politkanstvu valadajuĆe strukture. Članom 84. Zakona o odbrani BiH, donesenim uz podršku i zastupnika SNSD-a, utvrđeno je da će “Parlamentarna skupština, Savjet ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, sprovesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO savez. Prema tome ovo pitanje je riješeno 2005, a sada upravo ovom pričom pokušava da skrene sa ključnih životnih tema.
 
VIJESTI.BA: Kako ocjenujete poteze opozicije; do sada je od strane Saveza za promjene rad Narodne skupštine dva puta bio obustavljen. Iz opozicije navode da oni tek spriječavaju nezakonit rad skupštine. Međutim, pozicija poslaničkog kluba Domovina je drugačija?
 
ČAVKA
: S obzirom da opozicija kao i pozicija nikada nije podržala nijedan amandman koalicije "Domovina" mi apsolutno nemamo nikakavu obavezu prema jednim ili drugima. Ovdje se radi o početku izborne kampanje, koja je nažalost počela jako rano.  Razlike između SDS-a i SNSD-a apsolutno nema, i neka se niko nedovodi u zabludu da je Karadžičev SDS neka alternativa. Nažaslot, Bošnjaci brzo zaboravalju da smo upravo našim glasovima obezbjedili Ivaniću da bude predsjednik BIH iz srpskoga naraoda, a on nam je podršku uzvartio time što je postao veči Dodik od samoga Dodika.
 
VIJESTI.BA: Koliko bi značajno za Bošnjake i Hrvate u RS bilo povećanje broja zastupnika  u NSRS nakon sljedećih izbora, obzirom da je došlo do izrazite političke polarizacije u RS. Priča o zajedničkom nastupu probosanskh stranaka u RS-u je utihnula?
 
ČAVKA:
Biću vrlo otvoren i jasan, Bošnjaci moraju da budu faktor u budućoj vlasti nakon izbora 2018, inače će mo i dalje da stagniramo. Vidite, mi kao opozicija pozciji i opoziciji u NSRS apsolutno ne možemo da uradimo ništa za narod kojih nas je birao, iz razloga što naravno nismo dio vlasti. Vrijeme je da povratnici Bošnjaci podvuku crtu, mi ne želimo da budemo više ničiji kusur. A upravo služimo za potkusrivanje određenih interesa onih koji su nakon izbora 2014 napravili vlast u FBIH kao i na državnom nivou, konačno je došlo vrijeme da povratnici vodimo brigu o svojoj budućnosti. 
 
VIJESTI.BA: Kako komentirate činjenicu da nažalost mnogi još uvijek nisu svjesni da se bitka za opstojnost BiH danas vodi više u RS-u nego u Sarajevu ili bilo gdje drugo u BiH? 
 
ČAVKA:
Na današnji dan se moramo sjetiti rahmetli Alije Izetbeogivića koji je izjavio "Najviši nacionalni cilj Bošnjaka, strogo uzevši, nije nacionalan ni isključivo bošnjački – to je cjelovita Bosna, a to znači građanska Bosna i Hercegovina.", dakle ta se bitka danas vodi u manjem BH-entietu. Nažalost kao povratnik, netko ko živi svaki dan sa povratnicima u RS, moram da kažem da  smo mi danas nikad u težoj situaciji. Kontunitet politike rahmetli Alije Izetbegovića nije nastavljen.  Danas nas Bošnjake povratnike prestavlju oni koji ne žive u RS, čija djeca neidu u školu u RS, a redovno nas "bombarduju" izjavama patriotskoga naboja, a te izjave mahom šalju iz svojih toplih domova u FBiH. Ponavljam da je vrijeme da mi povratnici podvučemo crtu, i da  konačno sami počnemo da krojimu svoju sudbinu. Danas je ekonomija ključni problem opstanka na ovim prostorima BIH, povratnici napuštaju svoje domove, upravo iz ekonomskih razloga, i moram da naglasim da imamo puno razumljevanje od gosp Fahrudina Radončića, koji dolazi iz privrede koji apsolutno razumije da bez ekonomije,  bez zapošljenja,  bez hjjeba na povratničkom stolu, u konačnici neče biti ni nas, ako radikalno se neprobudimo i podvučemo crtu.
 
VIJESTI.BA: Zanimljivu izjavu dao je predsjednik RS-a kazavši da je došao u iskušenje da uhapsi šeficu Ureda visokog predstavnika u Banjaluci. Do kada će međunarodna zajednica tolerirati prijetnje Dodika, koje postaju sve izraženije?
 
ČAVKA
: Činjenica je da je Milorad Dodik vrlo vješt političar, koji jako dobro manipuliše s javnošću. Upravo ovakvim izjavama, on več godinama skreće temu sa ključnih ekonoskih problema, uz blagu ili nikakvu rekaciju OHR-a koji je već odavno izgubio smisao svog postojanja u BIH. Vremena vezivanja za stubove stranih vojnika i diplomata su na svu sreću davno iznad nas. Međutim, nije Milorad Dodik kriv što u Sarajavu nema vode, nije Milorad Dodik kriv što su investicije Turske u Srbiju  preko miliijardu evra, a u BIH jedva 60 miliona evra. Ovdje moram da nagalsim da je Republika Turska, nedavno otvorila fabriku u Nišu, dakle u Srbiji i zaposilia 8.000 radnika, da su isto uradili u manjem bh-entiiteu riješili bi vjerovatno pitanje opstanka nas povtanika bošnjaka na ovim prostirima, međutim oni su upravo izabrali Srbiju.  Ovo su vrlo jasne poruke, i mi Bošnjaci moramo otvoriti oči, i shvatiti da je bolja budučnost ove države kao i sudbina samo u našim rukama.

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)