Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


19.10.2017. / 19:45h Politika - Božo Skopljaković za TV1

Pozivamo Dodika da podrži indirektan izbor članova Predsjedništva

Pozivamo Dodika da podrži indirektan izbor članova Predsjedništva
Znamo da je gospodin Dodik podupro prijedloge HDZ-a i tada je on izjavio da je moguće da država BiH opstane ako se držimo načela da jedni drugima ne biramo predstavnike. Pozivam gospodina Dodika, da, kroz parlament BiH će biti zadovoljeno to načelo i nećemo moći birati jedni drugima predstavnike i pozivam ga da podupre ovakav izbor članova predsjedništva i iz reda srpskog naroda kroz parlament BiH kazao je za TV1 predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković.

TV1: Kako gledate na Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske?

SKOPLJAKOVIĆ: Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a je neprihvatljiva iz razloga što RS odnosno entiteti nemaju nadležnost za ova pitanja koja su definirana u članku 84.Zakona o odbrani koji definira na koji način će se riješavati pitanja pristupa BiH NATO-u.

TV1: U HDZ-u smatraju da nema ništa sporno u tome što RS prati stav Srbije po tom pitanju, iako se radi o drugoj državi, valjda bi se trebalo pratiti šta je stav države u kojoj jeste ovaj entitet?

SKOPLJAKOVIĆ: Obzirom da su stvari tako definirane zakonom trebalo bi da se prati stav BiH i mi ne spriječavamo da RS ostvaruje svoje odnose sa Srbijom ali kada je u pitanju pristupanje NATO-u, jednako tako nismo za to da nadglasavamo jedne druge po tome pitanju. Sve drugo možemo obaviti, pa i pokrenuti akcijski plan za MAP prije nego što uđemo u NATO, ali to još uvijek ne znači da će BiH ući u NATO. Potrebno je dakle da zadovoljimo sve kriterije da država BiH dobije jednu sasvim drugačiju pozornost od strane svijeta a time ćemo postići i ekonomske efekte i omogućiti da strani investitori puno slobodnije ulažu u BiH. Ali konačnu odluku o ulasku u NATO donijet ćemo kada sve to riješimo. Znamo da predstoji i knjiženje vojne imovine na državu BiH a sa strane RS-a to se spori i ne možemo da napravimo taj jedan korak da uđemo u MAP.

TV1: Kako gledate na to partnerstvo Dodika i Čovića, sa jedne strane Dodik ne reaguje na nekonstitutivnost Srba u kantonma gdje vlast ima HDZ, s druge Čović ne reaguje na Dodikovo ponašanje prema Hrvatima u RS?

SKOPLJAKOVIĆ: To je nastavak konzistentne politike i jedne i druge strane. Iznenađujuće je sa kolikom lakoćom oni mogu razgovarati o ovakvim pitanjima- građani to slušaju i gledaju a toga ćemo se nagledati u narednom periodu, jer ide predizborna godina i ne iznenađuju da jedan drugog ne reagiraju kada su te stvari u pitanju.

TV1: Vi ste pozvali HDZ da sjedne za stol i sa bošnjačkim čelnicima rješi goruće probleme, mislite li da je to moguće?

SKOPLJAKOVIĆ: Smatramo da je moguće ukoliko zaista nastupe sa jednom iskrenom politikom jedni prema drugima. Pozvali smo i sami predložili da se članovi Predsjedništva biraju kroz parlament BiH i vidimo da se u posljednje vrijeme razgovara o tome između HDZ i SDA. SDA je gotovo pristala na jedno takvo rješenje ali ne žele riješavati pitanje izbora članova predsjedništva samo u FBiH nego i u RS-u kroz parlament. Znamo da je gospodin Dodik podupro prijedloge HDZ-a i tada je on izjavio da je moguće da država BiH opstane ako se držimo načela da jedni drugima ne biramo predstavnike. Pozivam gospodina Dodika, da, kroz parlament BiH će biti zadovoljeno to načelo i nećemo moći birati jedni drugima predstavnike i pozivam ga da podupre ovakav izbor članova predsjedništva i iz reda srpskog naroda kroz parlament BiH

TV1: Da li bi ovaj model indirektnog izbora relaksirao bošnjačko-hrvatske odnose u Federaciji?

SKOPLJAKOVIĆ: Vjerujem da bi. Trenutno se srpski član predsjedništva bira u RS, a u Federaciji su Bošnjaci u tolikoj većini da mogu komotno izabrati dva člana predsjedništva. Poziva ih  da dozvole meni da i ja mogu izabrati svog člana predsjedništva i kada bi se primijenio ovakav način izbora članova predsjedništva, sigurno bi došlo do relaksiranja se.

TV1: Uskoro bi se u Parlamentu trebao naći HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, no i Vijeće EU je na neki način poručilo da je on diskriminirajući. Kako ga vi vidite i kakve mu šanse dajete?

SKOPLJAKOVIĆ: Mi smo u više navrata reagirali na taj prijedlog izmjena i ocijenili smo ga diskriminirajućim na samom početku dok sa druge strane HDZ-ovi zvaničnici tvrde da to nije diskriminirajući zakon nego zastupajući. Ako pogledamo na koji način je to zastupajuće, prema posljednjem popisu iz 2013.godine ako pogledamo dvije županije u Hercegovini, plus županija Livno, negdje oko 270 tisuća Hrvata je na tome području a na ostalom području BiH jednako toliko, znači 50 i 50 posto. Ako pogledate broj zastupnika u domu naroda, vidimo da od deset hrvatskih zastupnika njih osam dolazi sa tog područja a dva dolaze iz Središnje Bosne, dok iz Posavine nemamo nijednog predstavnika, i ako to podijelimo sa brojem Hrvata koji žive na tome području vidimo da na svake 34 tisuće dolazi po jedan zastupnik a u ostatku BiH na svakih 136 tisuća dolazi po jedan zastupnik, i ako to nije dovoljan dokaz da je diskriminirajući, onda ne znam što bi to bila diskriminacija.


Mi se zalažemo za ulazak BiH u EU, za vladavinu prava, za poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljenim slobodama. Pozivam sve da ovaj zakon ali i druge zakone koje trebamo donositi u buduće da šaljemo prvo na usaglašavanje sa EU i ako dobijemo zeleno svijetlo za jedan takav izborni zakon i taj izborni zakon prođe ovako kako je predložen, ja sam spreman dati ostavku sa mjesta predsjednika ove stranke i više se nikad ne bi bavio politik

TV1: Gospodine Skopljakoviću, hoćete li biti dio nekog opozicijskog bolka u hrvatskom narodu na narednim izborima, često se pominje saradnja i zajednički nastup sa devedesetkom?

SKOPLJAKOVIĆ: U posljednje vrijeme bilo je određenih događanja sa HDZ 1990 i izjava da će oni izaći iz HNS-a i izjava o nezadovoljstvu sa radom HNS-a. Mi to ne možemo komentirati jer nismo dio HNS-a i ne znamo na koji način on funkcioniše, međutim vidimo da nisu zadovoljni. HDZ 1990 je sada stao i ima određene nedoumice da li da izađu ili ne iz HNS ali u svakom slučaju mi sa njima razgovaramo jer su naša programska opredijeljenja jako bliska i očekujem da će oni to pitanje riješiti u skorijoj budućnosti i da ćemo ostvariti preduvjet da zajedno možemo razgovarati o budućoj koaliciji o kojoj je sada ipak rano govorit jer imamo puno vremena do sljedećih izbora

TV1: Hoćete li imati svog kandidata za Predsjedništvo ili biste podržali naprimjer Dijanu Zeleniku o kojoj se često govori?

SKOPLJAKOVIĆ: Taj prijedlog je od Hrvatske stranke potekao ljetos ali tada smo rekli da ukoliko HDZ 1990 izađe iz HNS mi smo spremi podržati gospođu Zeleniku za hrvatskog člana Predsjedništva i ostajemo pri tome stajalištu.


(Vijesti.ba)