Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


18.10.2017. / 16:38h BiH - Sarajevo

Zaključci međunarodne konferencije o problemu nezaposlenosti mladih

Zaključci međunarodne konferencije o problemu nezaposlenosti mladih
Ne postoji univerzalni model za sve države koji provode program Garancija za mlade, niti postoje univerzalni programi zapošljavanja koji se provode van članica Evropske unije - jedan je od osnovnih zaključaka međunarodne konferencije o problemu nezaposlenosti mladih.

Ne postoji univerzalni model za sve države koji provode program Garancija za mlade, niti postoje univerzalni programi zapošljavanja koji se provode van članica Evropske unije - jedan je od osnovnih zaključaka međunarodne konferencije o problemu nezaposlenosti mladih.

U protekla dva dana u Sarajevu je održana međunarodna konferencija o temi "Program Garancija za mlade kao prevencija nezaposlenosti mladih“ u organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (WAPES).

Na konferenciji su učestvovali predstavnici službi za zapošljavanje Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Francuske, Holandije, Hrvatske, Tajvana, Mađarske, Rusije, Slovenije, Švedske, Španije, Turske, kao i predstavnici entitetskih zavoda za zapošljavanje, zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, te predstavnici kantonalnih službi zapošljavanja.

Bez obzira koji se modeli koriste, kako je zaključeno, jedan od osnovnih preduvjeta jeste saradnja javnih službi zapošljavanja, kao glavnih implementatora mjera zapošljavanja mladih, s institucijama obrazovanja, lokalnim zajednicama, nevladinim sektorom.

Učesnici konferencije su posebno izdvojili dva problema kada je u pitanju nezaposlenost mladih - problem mladih koji su izašli iz obrazovnog procesa, a trenutno nisu uključeni u bilo kakvu edukaciju, obuku niti su zaposleni, te problem neevidentiranog dijela te populacije.

U tom smislu panelisti su se složili da treba paralelno raditi na evidentiranju ovog dijela populacije, te kreirati i implementitati mjere koje će voditi brzoj aktivaciji ove populacije na tržište rada.

U cilju uspješnog provođenja svih aktivnosti i postizanja očekivanih rezultata neophodno je kontinuirano raditi na edukaciji zaposlenih u službama zapošljavanja i to na način s posebnim fokusom na specijalizirane obuke za savjetnike koji rade sa mladima.

Također, javne službe zapošljavanja trebaju da preduzimaju mjere rane intervencije kada je riječ o mladoj populaciji. To znači da se službe zapošljavanja moraju uključiti već na nivou srednjeg pa i osnovnog obrazovanja u aktivnu komunikaciju s mladima kako bi im se podigla svijest o potrebi da budu aktivni na tržištu rada.

Također, potrebno je da službe zapošljavanja veću pažnju posvete monitorngu i evaluaciji programa koje provode, kako bi bile spremne da u ranoj fazi utječu na sve nedostatke programa, te ih na vrijeme koriguju i povećavaju njihovu efikasnost.

Na kraju konferencije učesnici su još jedanput potcrtali važnost WAPES-a kao platforme za razmjenu znanja i iskustava, te uvezivanja javnih službi zapošljavanja s ciljem rješavanja zajedničkih problema.

Cilj konferencije je bio razmijeniti iskustva i najbolje prakse u zapošljavanju mladih među zemljama članicama WAPES-a, s posebnim akcentom na transfer iskustava i praksi u zapošljavanju mladih u Evropskoj uniji putem programa Garancija za mlade, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!