Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


18.10.2017. / 16:07h Politika - O stanju režima nuklearne sigurnosti

Bh. delegacija sudjelovala na radionici IAEA-e u Beču

Bh. delegacija sudjelovala na radionici IAEA-e u Beču
Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sifet Podžić, zamjenici predsjedatelja Borislav Bojić i Borjana Krišto i član Zajedničkog povjerenstva Šemsudin Mehmedović sudjelovali su na radionici o stanju režima nuklearne sigurnosti, koja je održana u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Cilj radionice, koju je organiziralo Tajništvo IAEA-e, bio je da se članovi Zajedničkog povjerenstva upoznaju o tome kako uspostaviti, očuvati i zadržati državni režim nukelarne sigurnosti.

Tijekom radionice razmotreni su ključni elementi državnog režima nuklearne sigurnosti, posebno aspekti koji su najvažniji za BiH, kao što su primjena obveza koje proističu iz relevantnih međunarodnih pravnih instrumenata za nuklearnu sigurnost, sigurnost radioaktivnih izvora, otkrivanje arhitekture za nuklearni i radioaktivni materijal koji je izvan regulatorne kontrole, kao i odgovori na događaje koji su prijetnja za nuklearnu sigurnost i njenu održivost.

Tajništvo i čelni ljudi pojedinih odjela IAEA-e, kao i eksperti iz te oblasti, razgovarali su sa članovima Zajedničkog povjerenstva i o bitnim elementima nuklearne sigurnosti za sustav nacionalne sigurnosti, o ulozi regulatornih tijela, o sigurnosti nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala pod regulatornom kontrolom, kao i o drugim aspektima sigurnosti nuklearnog i radioaktivnog materijala koji je izvan regulatorne kontrole.

Eksperti Tajništva IAEA-e, koji prate stanje nuklearne sigurnosti u BiH, članovima Zajedničkog povjerenstvo posebno su naglasili veoma profesionalan pristup i dobre rezultate Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost u praćenju stanja i režima nuklearne sigurnosti u BiH.

Osim članova Zajedničkog povjerenstva, na radionici u Beču sudjelovali su i ravnatelj Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Marinko Zeljko i njegov zamjenik Zoran Tešanović, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!