Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


18.10.2017. / 14:22h Komentari - Gdje je nestao konsenzus ?!

Usvajanje rezolucije dokaz da Dodiku opozicija ne treba za referendum

Usvajanje rezolucije dokaz da Dodiku opozicija ne treba za referendum
Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o provođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH objavljena je prošli mjesec u "Službenom glasniku Republike Srpske.

Međutim i pored te odluke Narodne skupštine, vladajuća većina u Republici Srpskoj prevođena Miloradom Dodikom, poziva opoziciju na podršku u cilju provođenja referenduma i na tzv "konsenzus". Vladajuća većina i pored jasne odluke NSRS oklijeva da raspiše referendum o Sudu i Tužilaštvu, te na taj način nastoji da podjeli odgovornost za eventualno provođenje referenduma. 

Zbog čega je potreban konsenzus oko nečega za što već postoji odluka Narodne skupštine - to uveliko postaje jasnije ako pogledamo donošenje rezolucije vojnoj neutralnosti Republike Srpske koju je jutros rano usvojila Narodna skupština Republike Srpske u okrnjenom sastavu, bez zastupnika opozicije i poslaničkog kluba Domovina.

Od ranije je poznato da se stav opozicije u pogledu vojne neutralnosti osobito ne razlikuje od ovog usvojenog stava vladajuće većine predvođene SNSD-om. Međutim, istoj toj većini, očito nije potrebna opozicija kad je riječ o donošenju jedne rezolucije o tako krupnom pitanju kao što je vojna orijentiranost, kao što su ta opozicija i konsenzus, po mišljenju vladajuće većine u RS-u neizostavno potrebni kada je riječ o provođenju odluke Narodne skupštine RS-a glede referenduma o Sudu i Tužilaštvu.

Rezolucija je jednostavno neobavezujući akt i neformalni dokument, dok provođenje referenduma nije neformalno, te obavezivanje na njegovo provođenje sukladno tome podrazumijeva podnošenje sankcija. Shodno tome donošenje sinoćnje rezolucije dokaz je toga da vladajuća većina u RS-u i bez tražene podrške opozicije može se upustiti u provođenje referenduma, kao što je mogla usvojiti rezoluciju o vojnoj neutralnosti. 

Razlika je u tome što se Dodik i vladajuća koalicija ne smiju usuditi na taj korak.

N.H

(Vijesti.ba)