Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


17.10.2017. / 22:12h Loš - Hrvati ne daju Srbima konstitutivnost

Otkazana Skupština HNK-a

Otkazana Skupština HNK-a
Vanredna sjednica Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK), na kojoj se trebalo raspravljati te usvojiti amandman o konstitutivnosti Srba u kantonu, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Vanredna sjednica Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK), na kojoj se trebalo raspravljati te usvojiti amandman o konstitutivnosti Srba u kantonu, nije održana zbog nedostatka kvoruma.
 
Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago je rekao kako daljnje aktivnosti po ovom pitanju poslovnik nije regulisao.
 
„Ako se na ovom pitanju bude insistiralo, oni koji traže da se nastavi rasprava trebaju priložiti najmanje šesnaest potpisa zastupnika koji prihvataju dnevni red. Kvorum za održavanje sjednice je šesnaest od trideset zastupnika a za usvajanje odluke potrebno je dvadeset od trideset njih. Bez obzira na dobru bolju jednog dijela zastupnika, danas se nisu stvorili uslovi za usvajanje dnevnog reda a pogotovo ne za usvajanje amandmana“ rekao je Špago.
 
Predstavnik Koordinacije udruženja povratnika Srba u Mostar Dušan Golo je rekao kako se radi o politikanstvo i predizbornoj kampanji.
 
„Ne može se kriti iza te činjenice, boriti se za svoja prava na višim nivoima, tražiti nešto za svoj narod, a istovremeno ta prava uskraćivati drugim narodima. Mi ne vidimo niti jedan racionalan razlog da se amandman ne usvoji“ rekao je Golo.
 
Klub Hrvata u Skupštini HNK-a je jučer najavio kako neće učestvovati u radu današnje vanredne sjednice te sjednicu su nazvali “ licemjernom inicijativom SDP-a koji je kroz više izbornih ciklusa pokazao šta misli o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini”.
 
„Mi se zalažemo za konstitutivnost Srba i insistirati ćemo na političkom dogovoru i konsenzusu o ovom pitanju. Amandmane je potrebno donijeti u redovnoj proceduri i kroz sveobuhvatnu izmjenu kantonalnog Ustava“ navedeno je u saopštenju Kluba Hrvata Skupštine HNK-a.
 
Srpski narod nema status konstitutivnog naroda u HNK-a kao i u još tri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.
 
(Vijesti.ba / Mostarski.ba)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Podijeli ovaj članak