Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


17.10.2017. / 16:54h Regija - Makedonski premijer

Zaev: Završimo priču o Balkanu kao buretu baruta

Zaev: Završimo priču o Balkanu kao buretu baruta
Vrijeme je da završimo priču o Balkanu kao buretu baruta i da se okrenemo budućnosti, poručio je makedonski premijer Zoran Zaev na konferenciji za novinare kojom je završen Summit 100 poslovnih lidera jugoistočne Europe.

Vrijeme je da završimo priču o Balkanu kao buretu baruta i da se okrenemo budućnosti, poručio je makedonski premijer Zoran Zaev na konferenciji za novinare kojom je završen Summit 100 poslovnih lidera jugoistočne Europe.

- Nadam se kako smo danas ohrabrili okupljene biznismene iz cijele regije da krenu u nove poslove i da otvaraju nova radna mjesta. Našoj regiji potreban je godišnji rast gospodarstva od pet posto kako bismo dostigli razvijene zemlje Europske unije. Uvjeren sam da ovakvim inicijativama i na ovakvim summitima možemo napraviti puno dobih stvari - kazao je Zaev.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je kako je zadatak svih vlada u regiji stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja kako bi se potaknuli domaći i strani investitori da počnu rješavati ključni makroekonomski problem, a to je otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mladih ljudi, javlja izvjestitelj Fene iz Skopja.

- Ekonomska suradnja i regionalno povezivanje na putu ka našem glavnom cilju, a to su europske integracije, na vrhu je prioriteta rada svih vlada zapadnog Balkana i ja sam uvjeren da smo svi svjesni naše odgovornosti - dodao je Zvizdić.

Premijeri zemalja regije po šesti put u posljednjih pola godine nalaze se na istom mjestu, podsjetio je crnogorski premijer Duško Marković, dodavši kako je to jasan znak da su međusobni odnosi u regiji sve bolji.

- Crna Gora i dalje će snažno podržavati ovu novu praksu direktnih razgovora i intenzivnih susreta lidera država regije, jer to je najbolji način da izbjegnemo nesporazume, uspostavimo povjerenje i ostvarimo naš ključni cilj, a to je bolji život svih naših građana - kazao je Marković.

Ranije danas Zvizdić je s makedonskim premijerom razgovarao o intenziviranju suradnje dviju zemalja, s naglaskom na boljem transportnom povezivanju.

- Razgovarali smo o mogućnosti uspostave aviolinije između Sarajeva i Skopja što bi značajno pomoglo privrednicima. Vrlo brzo ćemo potpisati i ugovor o mogućnosti ulaska u naše dvije zemlje s ličnim kartama što će dodatno unaprijediti naše odnose - kazao je Zvizdić.

'Summit 100' jedinstvena je poslovna inicijativa, pokrenuta 2011. godine, koja okuplja ključne poslovne ljude Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, s idejom povezivanja gospodarstava tih zemalja i ubrzanja gospodarskog rasta.

Organizatori ovogodišnjeg summita, koji je održan u makedonskoj prijestolnici, su Alkaloid Skopje, Bosna Bank International (BBI), ASA Group, Atlas Foundation, Hrvatska udruga poslodavaca, Srpska asocijacija menadžera i Združenje Manager iz Slovenije.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!