Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


17.10.2017. / 13:35h Ljepota i Zdravlje - Ne osjećate se dobro?

Simptomi kojima tijelo ukazuje na manjak minerala i vitamina

Simptomi kojima tijelo ukazuje na manjak minerala i vitamina
Ne osjećate se baš dobro? Moguće je da vam fali vitamina i minerala, a to može da se odrazi na vaše zdravlje, raspoloženje, izgled i tjelesnu težinu.

Ne osjećate se baš dobro? Moguće je da vam fali vitamina i minerala, a to može da se odrazi na vaše zdravlje, raspoloženje, izgled i tjelesnu težinu.

Evo kako da znate da li je o tome riječ.
 
Svakome od nas može da se dogodi da u organizmu ima nedostatak različitih nutrijenata, zato je korisno da znamo koji simptomi upućuju na to.

Cink i vitamina E
 
Ova dva vitamina su važna za zdravu i blistavu kožu. Vitamin E je jako bitan za hidrataciju kože, moćan je antioksidant i štiti kožu od UV zračenja i zagađenja.
 
Ako vam je koža suha ili sklona pojavi ekcema, nokti vam se lome ili imate bijele tačkice na njima, rane sporije zarastaju, moguće je da vam u organizmu nedostaje vitamin E. Takođe, ako na suncu lako izgorite ili imate takozvane staračke fleke, možda vam treba više ovog vitamina.
 
Da biste unjeli više ovog vitamina, konzumirajte maslinovo ulje i orahe.

Magnezijum
 
Nedostatak magnezijuma može da se pokaže na mnogo načina jer ima ključnu ulogu u više od 300 procesa u tijelu. Između ostalog, magnezijum održava balans ženskih hormona, pa nedostatak može da dovede do hormonskih promjena, kao i do pojava bubuljica na tijelu.
 
Znaci da imate manjak magnezijuma u organizmu su česti grčevi, glavobolje i osjećaj da vam oko "igra".

Vitamin C
 
I ovaj vitamin je važan za mnoge procese u tijelu, uključujući i podsticanje kolagena koji je važan za zdravu kožu.
 
S obzirom na to da se količina kolagena smanjuje s godinama, vitam C bi trebalo da bude svakodnevno dio vaše ishrane. Možete ga unjeti tako što ćete jesti lisnato zeleno povrće, pomorandže…
 
Najčešći znak nedostatka vitamina C je krvarenje desni, nizak imunitet, suha kosa i koža.
 

Hrom
 
Ovaj mikro mineral je odgovoran za regulisanje nivoa šećera u krvi, i stoga je veoma važan. Ako vam nivo nivoa šećera u krvi često "šeta", imate iznenadnu želju za slatkišima, veoma je moguće da vam baš ovaj mineral nedostaje.

 

(Vijesti.ba / NN)

 


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!