Sarajevo -6 °C Nedjelja 25.02.


17.10.2017. / 13:18h BiH - Služba za poslove sa strancima BiH

Povećan broj ilegalnih migranata u BiH koji su stavljeni pod nadzor

Povećan broj ilegalnih migranata u BiH koji su stavljeni pod nadzor
Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine je u posljednja tri dana stavila pod nadzor u imigracioni centar 40 stranih državljana koji su prekršili imigracione propise BiH.

 Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine je u posljednja tri dana stavila pod nadzor u imigracioni centar 40 stranih državljana koji su prekršili imigracione propise BiH.

Ilegalnim migrantima doneseno je rješenje o protjerivanju te će biti deportovani u zemlje iz koje su došli u BiH, po osnovu sporazuma o readmisiji ili u njihove matične zemlje.
 
Riječ je o migrantima iz zemalja visokog migracionog rizika koji u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama Evropske unije (EU). Radi se državljanima Alžira, Libije, Pakistana, Maroka te Turske i Albanije, koji zloupotrebljavaju bezvizni režim s BiH nastojeći da nakon legalnog ulaska u BiH ilegalno nastave putovanje ka zemljama zapadne Evrope.
 
Ilegalni migranti su pronađeni na području mjesne nadležnosti terenskih centara Trebinje, Doboj, Ljubuški i Bihać.
 
Služba preduzima sve neophodne mjere i radnje s ciljem njihovog udaljenja s teritorije BiH i vraćanja u njihove matične zemlje ili zemlje iz kojih su ilegalno ušli na teritoriju BiH, u skladu sa Sporazumom o readmisiji.
 
Tokom prvih devet mjeseci u BiH je otkriveno 605 ilegalnih migranata koji su, nakon provedenog postupka od Službe za poslove sa strancima, stavljeni pod nadzor ili su direktno vraćeni u zemlju iz koje su ušli u BiH. Za isti period prošle godine, pod nadzor je stavljeno 173 osobe što predstavlja povećanje broja ilegalnih migranata od 350 posto. Riječ je o državljanima Pakistana, Afganistana, Alžira, Maroka, Turske, Albanije, građanima Kosova...
 
Osim toga, povećan je broj državljana Turske, Albanije i građana Kosova, vraćenih po osnovu sporazuma o readmisiji iz Republike Hrvatske za koje je utvrđeno da su ilegalno iz BiH prešli u Hrvatsku. U saradnji sa Graničnom policijom BiH, nadležnim organima Republike Hrvatske i efikasnom provedbom sporazuma o readmisiji, spriječeno je njihovo nastojanje da se domognu zamalja zapadne Evrope.
 
Služba za poslove sa strancima je u prva tri kvartala direktno vratila u zemlje porijekla 302 ilegalna migranta, za što su sredstva osigurana na osnovu projekta "Prevencija ilegalnih migracija u  Bosni i Hercegovini i regionu i dobrovoljni povratak ilegalnih migranata", finansiran od Vlade Švicarske.
 
Iako BiH nije izložena masovnom migracionom prilivu, u zemljama regije boravi veliki broj migranata zaustavljen na balkanskoj ruti, koji nastoje pronaći alternativne rute kretanja prema zemljama Evropske unije, što uključuje i tranzit preko teritorije BiH.
 
Služba za poslove sa strancima, uz pomoć drugih agencija za provođenje zakona, kontrolira migracije u BiH i uspješno se nosi sa svim izazovima povećanog priliva ilegalnih migranata u našoj zemlji, saopćeno je iz ove službe. 
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!