Sarajevo -1 °C Utorak 20.03.


14.10.2017. / 08:00h BiH - Nakon podataka SBU-a

Kovačević: Procesuirati Srbe iz BIH koji su ratovali u Ukrajini

Kovačević: Procesuirati Srbe iz BIH koji su ratovali u Ukrajini
Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) objavila je podatke o šestorici srpskih plaćenika iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji su se borili u ruskoj jedinici “Vagnar“. Na web stranici SBU objavljena su imena i fotografije osumnjičenih iz Srbije i BiH: dvojica iz Valjeva, jedan iz Šapca, a da su ostala trojica iz Tuzle, Doboja i Banovića, kao i da su oni u Ukrajini bili od ljeta 2014., a od avgusta 2015. u Siriji. SBU je saopštio da je objavio podatke o šestorici osumnjičenih da bi te informacije pomogle da budu privedeni, prenosi TV1.

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) objavila je podatke o šestorici srpskih plaćenika iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji su se borili u ruskoj jedinici “Vagnar“.  Na web stranici SBU objavljena su imena i fotografije osumnjičenih iz Srbije i BiH: dvojica iz Valjeva, jedan iz Šapca, a da su ostala trojica iz Tuzle, Doboja i Banovića, kao i da su oni u Ukrajini bili od ljeta 2014., a od avgusta 2015. u Siriji. SBU je saopštio da je objavio podatke o šestorici osumnjičenih da bi te informacije pomogle da budu privedeni, prenosi TV1.

Inače, u Ukrajini ratuje oko 300 Srba u okviru jedinice “Vagnar“, ruskoj plaćeničkoj vojsci koja ratuje u Donbasu.

Analitičari otkrivaju da je najčešći razlog odlaska na strana ratišta novac, a ne ideologija.

Ovu grupu ukrajinske vlasti tretiraju kao terorističku, a za šest građana Srbije i BiH ukrajinska služba tvrdi da ima neoborive dokaze o učešću na ratištu.  Strani plaćenici dolaze u Donbas preko pojedinih ruskih kompanija. Prema  podacima jednog od plaćenika, iskusniji borci vrše obuku regruta. U BiH i u Srbiji to je krivično djelo koje se kažnjava  zatvorom od šest mjeseci do deset godina.

“Ono što je važno je da takvi postupci trebaju biti sankcionisani bez obzira ko odlazi. Nema razlike između Srbina koji ratuje na ukrajinskoj ratištu na strani Rusije i Bošnjaka koji ratuje u Siriji“, kaže profesor Goran Kovačević za TV1.

Na taj način reagovale su i BiH i Srbija. Srbija ne podržava učešće svojih državljana u inostranim konfliktima, i to važi i za Ukrajinu, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Ukrajinski ambasador u Srbiji tvrdi da su imena objavljena da bi se  konačno počeli kažnjavati plaćenici iz Srbije u  Ukrajini. I ministar vanjskih poslova BiH rekao je da je to sramota za svaku  zemlju. Obavještajne agencije češće prate povratnike s ratišta Iraka i Sirije dok, barem prema pisanju određenih medija, do sad nije procesuiran niti jedan povratnik s ukrajinskog ratišta .

„Sad imamo i neku vrstu potvrde da odlazak na strana ratišta je najmanje vezan uz idologiju, a najviše uz materijalnu kompenzaciju koja proistekne iz ratovanjana nekoj od zaraćenih strana“, kaže Kovačević.

Podsjećamo na  ratištu u Ukrajini se bore i dobrovoljci i plaćenici iz Hrvatske. Samo u ovom slučaju protiv Rusije.

Služba bezbjednosti Ukrajine je lične podatke šest građana Srbije objavila uz dozvolu istražitelja. Ukrajinska služba se nada se da će objavljene slike i informacije pomoći da osumnjičeni budu privedeni pravdi.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 93

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još