Sarajevo -3 °C Srijeda 21.03.


12.10.2017. / 10:28h Regija - Pripreme za redovno izvješće

Serge Brammertz u posjeti Hrvatskoj

Serge Brammertz u posjeti Hrvatskoj
Tužilac MKSJ-a i MMKS-a Serge Brammertz boravit će u Zagrebu i Puli od 12. do 14. oktobra.

 Tužilac MKSJ-a i MMKS-a Serge Brammertz boravit će u Zagrebu i Puli od 12. do 14. oktobra.

U sklopu priprema za svoje redovno šestomjesečno izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda,Brammertz će se u Zagrebu sastati s hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom kako bi razgovarao o saradnji s MKSJ-om i MMKS-om, kaznenom progonu za ratne zločine od strane hrvatskog pravosuđa te regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu u vezi s pitanjem ratnih zločina. Očekuje se da će tužilac podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u decembru.
 
Brammertz će 13. oktobra službeno otvoriti dokumentacijski centar SENSE - Centar za tranzicijsku pravdu u Puli. Sljedećeg dana, 14. oktobra, tužilac će sudjelovati u panel-diskusiji pod naslovom „Suđenja za uništavanje kulturnog i vjerskog naslijeđa pred MKSJ-om i drugim sudovima: presedani, izazovi i budući koraci“ na konferenciji na kojoj će se govoriti o uništavanju kulturne baštine, poslijeratnoj obnovi i izgradnji povjerenja.

Ovu konferenciju organiziraju SENSE - Centar za tranzicijsku pravdu, Documenta iz Zagreba, Fond za humanitarno pravo iz Beograda, Historijski muzej Bosne i Hercegovine iz Sarajeva i Europa Nostra.            

 

(Vijesti.ba / FENA)
 
 


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!