Sarajevo -3 °C Srijeda 21.03.


11.10.2017. / 23:15h Regija - Brnabić u Briselu

Srbija će do kraja godine otvoriti još neka poglavlja

Srbija će do kraja godine otvoriti još neka poglavlja
Premijerka Srbije, Ana Brnabić je tokom dvodnevne posjete Briselu izjavila da će Srbija do kraja tekuće godine otvoriti još neka poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Premijerka Srbije, Ana Brnabić je tokom dvodnevne posjete Briselu izjavila da će Srbija do kraja tekuće godine otvoriti još neka poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Brnabić se tokom posjete Briselu sastala s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem i visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Nakon sastanka, Mogherini je na konferenciji za medije izjavila da politika koju vodi Srbija nije važna samo za Evropsku uniju nego i za samu regionalnu saradnju.

brnabic-2017-brisel-1

Dodala je da je vrlo važan pristup aktuelne srbijanske Vlade u cilju prevazilaženja dešavanja iz prošlosti i izgradnje ispravnog puta prema boljoj budućnosti.

Brnabić je u obraćanju novinarima kazala da se iz Brisela vraća s dobrim i pozitivnim vijestima.

"Prvenstveno, vjerujemo da ćemo do kraja godine otvoriti neka poglavlja. U narednom periodu ćemo vidjeti o kojem broju je riječ", rekla je Brnabić.

Dodala je da će visokorangirani zvaničnici EU-a narednih mjeseci posjetiti Srbiju.

Naglasila je i kako su sve ovo pokazatelji da Srbija napreduje na putu prema EU te da Beograd ima punu podršku u procesu evropskih integracija.

Na kraju se dotakla i značaja saradnje između zemalja Balkana.

"Bez mirnog i stabilnog Zapadnog Balkana nema ni integracije Srbije u Evropu, niti ekonomskog napretka. U tom kontekstu, za Srbiju je krajnje važno da bude nastavljen Berlinski proces", kazala je Brnabić.

brnabic-2017-brisel-2

Berlinski proces pokušava usmjeriti regionalnu saradnju ka konkretnim procesima kako bi se region ekonomski povezao i kako bi učvrstio poziciju u procesu evropskih integracija.

Napomenula je i kako proces članstva u EU za zemlja Balkana ne predstavlja utrku nego, kako je rekla, maraton.


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!