Sarajevo 3 °C Utorak 20.03.


11.10.2017. / 12:01h Fudbal - Veliki izazov

UEFA potvrdila potencijalne rivale Zmajevima u Ligi nacija

UEFA potvrdila potencijalne rivale Zmajevima u Ligi nacija
Krovna evropska nogometna organizacija UEFA objavila je učesnike novog takmičenja nazvanog Liga nacija, čiji će se žrijeb održati 24. januara u Lozani.

 Krovna evropska nogometna organizacija UEFA objavila je učesnike novog takmičenja nazvanog Liga nacija, čiji će se žrijeb održati 24. januara u Lozani.

Poslije završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo poznato je svih 55 reprezentacija koje su razvrstane u četiri lige.
 
U onoj drugoj među 12 reprezentacija našla se Bosna i Hercegovina zajedno s Velsom, Rusijom, Slovačkom, Sjevernom Irskom, Švedskom, Ukrajinom, Austrijom, Turskom, Republikom Irskom, Danskom i Češkom.
 
Zamjena za prijateljske mečeve
 
 

U takmičenju koje bi trebalo biti zamjena za prijateljske mečeve reprezentacije su podijeljene u još tri lige (A, C i D).
 
Poput Lige B i A će brojati 12, dok će C imati 15, a D 16 reprezentacija. A i B dijelit će se na četiri grupe s po tri ekipe, C na jednu od tri i četiri grupe s četiri ekipe, a D s četiri grupe po četiri ekipe.
 
Od septembra do novembra igrat će se domaće i gostujuće utakmice, a dramatiku je UEFA povećala što će pobjednici grupa B i D izboriti promociju u viši rang, dok će četiri najlošije ekipe u ostale dvije lige ispasti u niži.
 
Čak 13 zemalja domaćina
 
Također, UEFA je potvrdila da će za Evropsko prvenstvo 2020. godine kvalifikacije krenuti u martu 2019. godine.
 
Budući da će 13 zemalja biti domaćini, svi će morati plasman tražiti kroz kvalifikacije pa će ekipe u kvalifikacijama biti podijeljena u deset grupa od po pet ili šest ekipa, a prve dvije iz svake grupe ući će u glavni turnir.
 
Preostala četiri mjesta bit će popunjena play-offom u kojemu će igrati pobjednici 16 grupa Lige nacija. Ako se pobjednik neke od grupa ranije kvalificira na Euro kroz kvalifikacije, njihovo će mjesto pripasti sljedećoj najbolje rangiranoj ekipi u ligi.
 
Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Engleska, Švicarska, Italija, Francuska, Poljska, Holandija, Hrvatska i Island
 
Liga B: Vels, Rusija, Slovačka, Sjeverna Irska, Švedska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska, Češka
 
Liga C: Slovenija, Albanija, Mađarska, Rumunija, Škotska, Crna Gora, Srbija, Grčka, Bugarska, Norveška, Izrael, Finska, Kipar, Estonija, Litvanija
 
Liga D: Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farski Otoci, Latvija, Luksemburg, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar
 
Termini:
 
6. – 8. septembra 2018.
9. – 11. novembra 2018.
11. – 13. oktobra 2018.
14. – 16. oktobra 2018.
15. – 17. novembra 2018.
18. – 20. novembra 2018.
 
Finala: 5. – 9. juna 2019.

 

(Vijesti.ba / Klix)


Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još