Sarajevo 1 °C Utorak 20.03.


10.10.2017. / 20:36h Intervjui - Gost Dnevnika TV1

Ivanić o sukobu Hrvata i Bošnjaka, poziciji Srba, Dodiku, strahovima, Rusiji i Turskoj

Ivanić o sukobu Hrvata i Bošnjaka, poziciji Srba,  Dodiku, strahovima, Rusiji i Turskoj
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić bio je gost večerašnjeg Dnevnika TV1. Ivanić je između ostalog govorio o pozivu predsjednika RS-a srpskim kadrovima da se povuku iz Suda i Tužilaštva BiH i reakcijama SDA na te pozive, te neskladu između bošnjačke i hrvatske politike, ali i o interesu RS-a za izmjene Izbornog zakona. On se osvrnuo i na sastanak sa predsjednikom Evropske narodne stranke, ali i sastanak Vučića i Erdogana u Beogradu, te političke odnose sa Dodikom i Sarajevom.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić bio je gost večerašnjeg Dnevnika TV1. Ivanić je između ostalog govorio o pozivu predsjednika RS-a srpskim kadrovima da se povuku iz Suda i Tužilaštva BiH i reakcijama SDA na te pozive, te neskladu između bošnjačke i hrvatske politike, ali i o interesu RS-a za izmjene Izbornog zakona. On se osvrnuo i na sastanak sa predsjednikom Evropske narodne stranke, ali i sastanak Vučića i Erdogana u Beogradu, te političke odnose sa Dodikom i Sarajevom.

Razgovor prenosimo u cjelini: 

TV1: Predsjednik RS Milorad Dodik uputio je poziv da se kadrovi srpskog naroda povuku iz Suda i Tužilaštva BiH. Kako gledate na ovaj poziv?

IVANIĆ: Mislim da je on trebalo da prvo obavi razgovor sa tim ljudima i čuje da li je sve to što se događa posljedica nesposobnosti, nestručnosti, neznanja ili je rezultat opšteg političkog odnosa, te da u razgovoru sa njima da dođe do toga, prvo, da li će ili ne poslušati takav stav. Iskreno mislim da to nije rješenje i ne bih volio da se desi, ali se bojim da se neki razuman pristup koji smo mi iz Saveza za promjene imali kada je u pitanju referendum o Sudu i sve, pomalo gubi, jer mi nemamo argumenata. Nakon svega ovoga što se događalo, koji sada naš argument može biti da neke radikalnije poteze osporimo? 

TV1: Mislite na presudu Oriću?

IVANIĆ: Upravo zbog te presude Oriću i govorim. Nevezano sada za samu tu presudu, neko bi morao odgovarati - ili nesposobno Tužilaštvo, koje ili nije spremilo ili nije imalo dokaze, ili sudske institucije, ako je tu dominirala politika. No, prihvatiti kao normalno da niko ne odgovara za hiljade žrtava civila koji su tamo bili, pa čak ni po komandnoj odgovornosti, čak ni simbolički, prosto se ne može. Izvinjavam se, ali to se ne može! To je linija koja se ne smije preći. 

Vjerujem da će se stvari povodom te presude radikalizovati. Nije mi drago što je tako, ali mislim da neki razuman pristup koji smo mi imali, ima sve manje argumentacije. Narednih dana ćemo vidjeti šta će se u toj oblasti dogoditi.

TV1: Hoćete reći da će se sada opoziciji biti teško suprotstaviti predsjedniku RS Dodiku kada su u pitanju ovakve ideje? 

IVANIĆ: Zaista se postavlja pitanje sa kojim argumentima mi sada možemo negirati. Očekujem da se i sa te strane doći do razuma, da se neće predlagati rješenja i mjere koje nemaju smisla, ali odgovornost je dominantno na vladajućoj strukturi u Banjaluci da nešto predloži. Oni imaju većinu, a sve ostalo na nama je da vidimo. Ako su mjere koje oni budu predlagali razumne, možda ćemo ih mi podržati. Ako su nerazumne, nemam namjeru da stojim iza nečega što bi bio ulazak u bilo kakav avanturizam. 

RS avanturizam ne treba, ali odgovor mora postojati. Kada pogledate u istoriji šta se sve u Sudu BiH događalo, a ne govorim samo o ratnim zločinima, imali smo tako olako osuđivanje političara, pa se poslije pokazalo da je to bila čista politika, da nije bilo nijednog argumenta. Imate objektivno nedostatak straha da se bilo za kriminal, bilo za ratne zločine, osudi ijedan ozbiljniji bošnjački političar ili general. To je potpuno neprihvatljivo. 

Mislim da je takvim odlukama institucija BiH sve manje, jer nema povjerenja. Ako nema povjerenja, ne možete narod držati silom da on silom mora poštovati te institucije. Institucije moraju pokazati da ih se treba poštovati zbog načina na koji rade i odluka koje donose.

TV1: SDA je odgovorila na ovaj Dodikov prijedlog. Kažu da bi to bilo kršenje Dejtonskog sporazuma, te da bi onda bilo dovedeno u pitanje sve što je njime prihvaćeno, pa čak i entiteti. 

IVANIĆ: Naravno, i jedni i drugi će sad početi da tako lupaju, jer to odgovara. Sad će ovi početi da glume velike Bošnjake u odgovoru na Dodika, Dodik će opet, jednim dijelom prisiljen objektivnim ambijentom, a jednim dijelom jer mu to politički odgovara, ići sa time da je on tvrdi Srbin koji će da kaže ne može to tako. Jedni drugima će tako dizati rejting i to će tako da raste. Razumni pristupi će dobijati sve manje na značaju. Krajnji rezultat svega toga je da ova zemlja stoji, da se ne miče, da elementarne stvari, koje bismo trebali raditi svakodnevno, ne idu, ali valjda tako mora biti. Ne znam kako drugačije da odgovorim na takvo pitanje.

gost-dnevnika-mladen-ivanic-slika-3

TV1: Očito se zaoštravaju odnosi Bošnjaka i Hrvata. Dragan Čović juče je iz Banjaluke poručio da između njega i Bakira Izetbegovića sklad apsolutno ne postoji.

IVANIĆ: Tu je citirana moja izjava da je lažlni sklad, ne između njih dvojice, nego između Bošnjaka i Hrvata. Kada se pravila FBiH, to je promovisano kao veliki rezultat, zajednička volja, iskreno, no pokazalo se da je tu bilo mnogo lažnog, jer sada imamo jednu temu koja će dominirati narednih nekoliko godina, a to je kakva je pozicija jednog odnosno drugog naroda. Nije to objašnjenje koje ovih dana možemo čuti, odnosno da je to zbog izbora. Izbori sa tim nemaju veze.

Ovdje je u pitanju koncepcija - vrlo ozbiljne koncepcijske razlike koje postoje i time je taj problem puno ozbiljniji. S jedne strane imate očekivanja hrvatskih predstavnika da hoće da biraju svog člana Predsjedništva BiH, ali i cijeli Dom naroda, te da na takav način, pošto svi zakoni moraju proći kroz Dom naroda, hrvatski narod diže i spušta ruku, odnosno da glasa ili ne glasa, podrži ili ne podrži zakon. S druge strane, kod Bošnjaka imate očito strah da će to onda značiti blokadu i kako jedan dio njih kaže, to onda znači da bi jedan narod koji je četiri puta manje brojan od drugog, praktično blokirao sve. 

Taj osnovni sukob se pokazuje, pa onda imate sukob povodom Pelješkog mosta, povodom Mostara, povodom Izbornog zakona, pa sukob povodom toga kuda ide put i koja dionica će se praviti, zatim sukob oko kladionica... To se svuda, na sve strane širi. 

Smatram da je nužno donijeti usaglašen Izborni zakon. Bez njema, nama se vrlo lako, milimetar fali, može desiti da cijela BiH postane svojevrsni Mostar, jednostavno da nema mogućnosti da dođe do konstituisanja vlasti. Ako ne bude promjene Izbornog zakona, ne vidim kako je moguće konstituisati Dom naroda FBiH. Bez Doma naroda FBiH nema novog predsjednika FBiH, bez predsjednika i potpredsjednika FBiH nema Vlade FBiH. 

TV1: Iz ove perspektive, koliko izvjesnim vidite taj scenario?

IVANIĆ: Prema onome što su mi pravni eksperti, koji se bave Izbornim zakonom, rekli, a otprilike mi kažu da se može izvršiti konstituisanje Predsjedništva, te Predstavničkog doma FBiH, Predstavničkog doma na nivou BiH, čak i izbor Savjeta ministara BiH, jer on ne podrazumijeva potvrdu Doma naroda, ali tu se staje. Nema Doma naroda, a kada nema ovog doma, nema ni zakona, nema nijedne odluke, jer se sve to mora donositi u ravnopravnom odnosu. To onda znači praktičnu blokadu. Formalno, kao nešto imate, ali to što imate neće moći ništa da radi. 

TV1: Radite sa Izetbegovićem i Čovićem. Pitamo Vam direktno - koliko je izvjesno da se dogovor može postići u određenom roku, do izbora?

IVANIĆ: Mislim da je vrlo malo moguće. Mislim da su se svi ključni akteri tako zakopali u svoje pozicije da bilo koji, koji bi sada pokušao da nađe neko razumno rješenje, vjerovatno bi od najvećeg dijela publike kojoj se obraća, svog biračkog tijela, bio viđen kao slab. To je tako. Kada se u javnost izađe sa takvim temama, a prije toga se ne dogovori, onda imate ozbiljan problem.

Ja sam čovjek koji je sklon da uvijek nađe rješenje, no, u situacijama po prvi put smatram da je to dosta teško i zato sam to i rekao. Mislim da srpski predstavnici ne treba da ulaze u to, jer šta mogu - ili mogu dodatno zakomplikovati ili mogu stati na jednu stranu. Na koju god stranu da stanu, bez one treće strane zakon ne može proći, ne može dobiti većinu. 

Mi kao Srbi isto imamo motiv da se Izborni zakon promijeni, posebo u FBiH, jer znate da Klub Srba u Federalnom parlamentu godinama ne može da se konstituiše u punom obimu. No, ne mislim da treba da ulijećemo i pravimo dva naprema jedan i u kojoj situaciji. 

TV1: Da je situacija zaista komplikovana, a da su odnosi mučni, jasno se moglo vidjeti i nakon sastanka sa predsjednikom Evropske narodne stranke sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu. Dugo jedan stranac nije onako oštro kritikovao domaću vlast.

IVANIĆ: Ja znam Jozefa Dola, ove godine sam sa njim imao tri susreta i sigurno spadam među političare iz BiH koji imaju jako dobru komunikaciju. To je vrlo direktan čovjek, to nije tipični političar, to je čovjek koji se u životu puno mučio, čovjek koji i danas radi na selu i obrađuje, ali vrlo ugledan i uticajan čovjek. Malo je poznat kod nas, ali to je čovjek koji drži najmoćniju grupaciju u Evropskom parlamentu, to je čovjek koji svaka tri mjeseca organizuje radni ručak na koji dođu bukvalno svi predsjednici vlada iz partija desnog centra, Junker, Tusk, svi ključni komesari. Ove godine imao sam priliku dva puta, a u ovom mandatu sigurno desetak puta, biti na takvim sastancima. 

On poznaje prilike. On je čovjek koji je stalno na tim sastancima insistirao na temi Zapadnog Balkana, a unutar toga i BiH. Kada je vidio gluposti, ne samo ovo što se sada događa, nego i u prošlosti nepotrebnih stvari tipa popisa i slično, a kada se sa druge strane zna kojim naporom on treba da omogući da ključni evropski igrači prihvate, diskutuju i otvore vrata BiH, doživio je razočarenje. Njegova poruka je da izgleda da on više misli o BiH, nego mi koji smo ovdje. 

Nažalost, mislim da je to tačno. Mi, ključni politički lideri, prepustili smo se stihiji. Jednostavno smo pustili da nam matica nosi i ta matica vuče, a nijedan od lidera nema snage da kaže: "Ne može tako! Idemo ovako", te da vratimo priču o kompromisu kao jedinom mogućem načinu na koji ova zemlja može funkcionisati. Ja nisam imao problem, nemam problem u komunikaciji sa njim, jer u prošlosti nisam kreirao probleme. Jesam odgovarao na tuđe izazove, ali da sam ja kreirao neki problem, ne vjerujem. 

TV1: Ko je više bio meta kritika, Vi ili Dragan Čović i Bakir Izetbegović?

IVANIĆ: Bio je direktan. Rekao je, razgovarali smo u porodici, a kada porodica ima interne probleme, onda te stvari treba da ostanu u porodici. Poštujem sugestiju i neću da prepričavam šta je bilo.

gost-dnevnika-mladen-ivanic-slika-1

TV1: Rekli ste da Bošnjaci ovo rade iz straha, pa Srbi odgovaraju iz straha, Hrvati žele Dom naroda iz straha... Je li strah stvarni razlog ili nešto drugo? Zašto strah s godinama raste umjesto da se smanjuje?

IVANIĆ: Moguće je da ima i političke taktike, ali bojim se da bi to bilo preveliko potcjenjivanje problema. Naravno, ima i taktike. Najlakše je osvojiti vlast kada ste tvrdi, oštri, udarate, imate imidž da imate stav... Ali ne mislim da je samo to. Mislim da zaista postoji strah, jednim djelom opravdan. Recimo strah u RS od ukidanja postoji. Jasno je da je jednom dijelu bošnjačke politike to cilj. Mislim da nije realno. Kao što je jasno da kod Hrvata postoji strah od preglasavanja. To se i desilo. Neki primjeri su davali argumentaciju. Razumijem i Bošnjake koji imaju strah da, ako baš puste sve, da će sve prestati i oni misle da samo oni vole BiH i da je niko drugi ne voli, pa da je onda neće biti.

Ključ je povjerenje za opstanak i funkcionisanje BiH. Manje prevara, a više iskrenog razgovora i kompromisa. Za kompromis morate imati lidere spremne na to. Kada nas je Papa pitao kako to funkcioniše, tada smo poštovali pravilo da imamo puno razlika, ali ih, rekao sam mu, držimo unutar sebe, a u javnost izlazimo samo sa onima kojima smo saglasni. Onda je rekao – to vam je kao u braku.

TV1: Rekli ste da se RS može sačuvati ako bude imala jaku ekonomiju i ako bude komunicirati sa stranim predstavnicima, te ako narod bude ostajao u tom bh. entitetu. Je li to danas slučaj? Zvanična vlas kaže da su svi parametri u porastu, a za razliku od vremena kada je na vlasti bio PDP i SDS.

IVANIĆ: Ono što sam se od njih naslušao u stanju u ekonomiji, prosto ne mogu da shvatim. Vrhunac izmišljanja je da smo danas bili zaduženi manje nego tada. Ne da su više zaduženi nego su u pitanju ogromni iznosi, možda i više od milijarde. Ima nekih pomaka. Ko se pita kako je povećan izvoz. Da li bi ga bilo da nije bilo dogovora s Turskom o izvozu mesa.

TV1: To je ministar Šarović.

IVANIĆ: Cijela struktura. Vjerujte mi da znam kako je bilo, jer je dogovarano s Erdoanom na večeri tokom posjete Sarajevu. Niko ne kaže da je došlo do izvoza brašna u tu zemlju, pa sireva... Sada piletina... To je ogromna šansa za četiri preduzeća. Šarović je uspio riješiti da dobijemo slobodan izvoz povrća i voća u Rusiju iako je bilo zloupotreba. Ima doplrinosa i ljudi koji su o tome manje govorili. Nažalost, nema razvoja. Cijenim termoelektranu i puteve, ali i jedno i drugo je izgrađeno kreditima koji se moraju vraćati.

TV1: Trebaju li se graditi akcizama?

IVANIĆ: Savez za promjene je rekao – ako omogućite plavi dizel, jer će akcize poskupiti gorivo, glasali bismo. I ako pare budu išle isključivo za izgradnju autoputeva. Ni vlast u Banjaluci nije željela to, ni MMF, pa Savez nije za to glasao, ali jeste SNSD. RS je obezbjedila dovoljno glasova, ali ih nema među Bošnjacima.

TV1: Vjerujete li da će biti usvojene?

IVANIĆ: Ne. Onaj dio zastupnika koji je ostao vjeran SDA je sam. Nema više ni SBB-a, ni ljevice... Ko će obezbijediti potreban broj glasova. Vidi se da SDA i ne insistira da taj zakon ide jer se boje da će pasti, pa će opozicija reći – vidite da nemate većinu...

TV1: U Beogradu Erdoan i Vučić osnivaju Savjet za saradnju. Turski investitori će u Kraljevu zaposliti 2500 ljudi. BiH pozivaju da što prije završimo put Sarajevo – Beograd, a mi nikako da se dogovorimo oko trase.

IVANIĆ: Bojim se da se i nećemo dogovoriti. I to se pretvorilo u puku politiku. Ne razumije se da taj put ide na Ustipraču, pa da se napravi priključak iz Goražda i onda na Višegrad i dalje. Bitka je sad, jer ako ide tuda, onda je RS nešto kao dobila, a nije. To je glupost. Put treba da ide gdje je najkraće i najlogičnije. Sumnjam iskreno da će biti tako i da se kod nas logične stvari mogu događati. Bilo bi logično kada nam obećavaju i jedni i drugi da će pomoći, da se i dogovorimo. Nažalost, u iracionalnim uslovima racionalan pristup ne pije vode.

TV1: Ne znam jeste li pesimistični ili realni?

IVANIĆ: Nemam razlog da govorim drugačije od onoga što je stvarni život. Posebno na početku mandata sam bio optimističan. Onda su se počele događati stvari koje su me dovele u situaciju da nemam argumenata da budem takav. Primjer je popis. Bez ikakve potrebe je došlo do narušavanja princima da niko nikoga ne može preglasati. Desilo se i dokazalo da je tih 200 hiljada ljudi bilo pogrešno popisano. Bez razloga i potrebe. I kako onda biti racionalan i graditi drugačiji ambijent, a mislim da je to potrebno. Važnije je da se dogovorimo i krenemo u izgradnju puta od kojeg ćemo imati koristi, nego da trošimo dane, mjesece u prepirci.

TV1: Pomažate li Vi Sarajevu ili Dodiku? Dodik vas optužuje za jedno, Sarajevo za drugo?

IVANIĆ: U Sarajevu sam veliki srpski nacionalista koji je posebno razočarao Bošnjake, a u Banjaluci Dodik pokušava, ali ne uspjeva, da me proglasi nekim ko je slab Srbin koji sluša nekoga... Zastupam svoje stavove i ostavljam sudu javnosti da procjeni da li sam taj posao radio dobro ili ne. Nemam namjeru nikome da se prilagođavam. Onome u šta vjerujem iza toga stojim. Ne obazirem se na primjedbe niti jednih niti drugih. To mi pokazuje da dobro radim, jer nije loše ako su kritični i jedni i drugi. 

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)