Sarajevo 0 °C Utorak 20.03.


08.10.2017. / 23:40h Ljepota i Zdravlje - Budite oprezni

Ove greške u kuhinji mogu da ugroze vaše zdravlje

Ove greške u kuhinji mogu da ugroze vaše zdravlje
Evo zbog čega ne treba prati sirovu piletinu, koja su pravila za bezbjedno zamrzavanje hrane i zašto treba isječeno voće i povrće čuvati u frižideru.

Evo zbog čega ne treba prati sirovu piletinu, koja su pravila za bezbjedno zamrzavanje hrane i zašto treba isječeno voće i povrće čuvati u frižideru.

Pravilo da se ruke peru prije pripreme hrane se podrazumijeva i rijetko ko odstupa od njega. Međutim, još neki postupci, koje nažalost rijetko praktikujemo, mogu sačuvati naše zdravlje.
 
Evo koje greške u kuhanju mogu uticati loše na naš organizam.
 
Perete sirovu piletinu prije pripreme
 

Potrebno je da budete oprezni kada pripremate piletinu, pa stručnjaci ne preporučuju da je perete prije termičke obrade. Naime, pranjem piletine u sudoperi razbacujete potencijalno opasne materije s mesa po kuhinji. Važno je i da nakon diranja sirovog mesa obavezno operete ruke, sudoperu i dasku za sječenje.
 
Ne stavljate hranu u frižider nakon što je isiječete
 
Isječeno voće i povrće se brže kvari. Zbog toga voće i povrće koje ne pojedete odmah, što prije stavite u frižider.
 
Ne zamrzavate hranu na pravi način
 
Zamrznuta hrana bi trebalo da bude čvrsto umotana, kako ne bi upila ili ispustila mirise, ali i da joj kristali leda ne pokvare ukus.
 
Ne kuhate hranu dovoljno dugo
 
Dobar kuvar zna da procijeni da li je meso ispečeno ili skuvano po dodiru, mirisu ili izgledu, ali to nije baš sigurno. Najbolje je da temperaturu mesa provjerite kulinarskim termometrom. Nakon svake upotrebe obavezno operite termometar.
 
Hrana vam predugo stoji na sobnoj temperaturi
 
Sljedeći put kada priređujete zabavu, vodite računa da izložena hrana ne smije da stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Zbog toga služite manje porcije, a ostatak hrane čuvajte u firžideru.
 
(Vijesti.ba / b92)

 


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!