Sarajevo 3 °C Subota 24.03.


07.10.2017. / 21:04h Intervjui - Ramiz Salkić za Vijesti.ba

Rezolucijom o vojnoj neutralnosti Dodik pokušava zakovati stav Srbije prema NATO-u

Rezolucijom o vojnoj neutralnosti Dodik pokušava zakovati stav Srbije prema NATO-u
Potpredsjednik RS Ramiz Salkić smatra da je predlaganje Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS politikanstvo, te pokušaj izazivanja dodatne nesigurnosti i nepovjerenja u BiH.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić smatra da je predlaganje Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS politikanstvo, te pokušaj izazivanja dodatne nesigurnosti i nepovjerenja u BiH.

Nikakva rezolucija ne može eliminisati odredbe Zakona koji je usvojen u Parlamentu BiH, a koji je jasno definisao da BiH ide ka NATO-u, te da se Oružane snage BiH treba da modernizuju i organizuju po modelu ovog vojnog saveza. Za taj zakon, između ostalog, glasali su i poslanici SNSD-a, podsjeća Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.


VIJESTI.BA: Narodni poslanici će 17. oktobra razmatrati Prijedlog Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS. Rezolucija nije obavezujući pravni akt, ali šta će njeno eventualno usvajanje značiti za BiH i može li se vojna neutralnost proglasiti samo na jednom dijelu teritorije ove države?

SALKIĆ: Nikakva rezolucija ne može eliminisati odredbe Zakona koji je usvojen u Parlamentu BiH, a koji je jasno definisao da BiH ide ka NATO-u, te da se Oružane snage BiH treba da modernizuju i organizuju po modelu ovog vojnog saveza. Za taj zakon, između ostalog, glasali su i poslanici SNSD-a. Oni jasno znaju da je jedini put da se to promijeni Parlament BiH. Ako su ozbiljni i odgovori, oni će pokrenuti proceduru promjene člana tog zakona u državnom parlamentu. 

Sve drugo je politikanstvo, te izazivanje dodatne nesigurnosti i nepovjerenja u BiH. Jasno je da ovoj državi treba ulazak u NATO radi sigurnosti, te slanja opšte slike prema investitorima o tome da je ovo područje sigurno. Takođe, članstvo u ovom savezu znači i stvaranje opšte klime sigurnosti za građane BiH, jer smo svjedoci da brojni građani napuštaju ovaj prostor, između ostalog, zbog svakodnevnog izazivanja nesigurnosti i nepovjerenja. Oni odlaze iz ove zemlje, jer ne žele živjeti u depresiji i pritisku šta će sutra biti.

Ukoliko bismo bili dio NATO saveza, a vjerujem da ćemo jednog dana biti, takvo stanje će se promijeniti. Dodiku to nije u interesu, jer u takvim okolnostima, on neće biti važan faktor.

VIJESTI.BA: Do sada su i vlast i opozicija, odnosno onaj dio okupljen u Savezu za promjene, insistirali na tome da BiH treba da prati stav Srbije o članstvu u postojećim vojnim savezima. Imajući u vidu ovu činjenicu, je li usvajanje rezolucije u NSRS uopšte potrebno? 

SALKIĆ: Dodik pokušava sebi dati veći značaj, nego što ga realno ima. Ovom rezolucijom takođe pokušava zakovati stav Srbije kada je u pitanju NATO savez. Evidentno je da Dodik provodi politiku i instrukcije koje dobija sa strane. On više ne provodi politiku samo svojom glavom, jasno je da je on instrument politike izazivanja određene vrste nesigurnosti na Balkanu, te držanja BiH i cijelog regiona kao otvorenog žarišta radi nekih drugih ciljeva.

VIJESTI.BA: U rezoluciji je predloženo da se usvoji odluka o proglašavanju vojne neutralnosti RS u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS, na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

SALKIĆ: RS nema nikakve nadležnosti u pogledu odbrane i sigurnosti kada je u pitanju BiH kao cjelokupna država. U NSRS izglasane su promjene Ustava i prenošenje tih nadležnosti na nivo BiH. Dodik sada pokušava da NSRS i sebe stavi u fokus pažnje, te da institucija predsjednika i entitetskog parlamenta budu uvedeni u ovaj proces.

Svima je jasno da bilo kakav referendum ili ova rezolucija neće nikoga obavezivati. U nemogućnosti da građanima ponudi odgovore na vrlo ozbiljna pitanja, tešku ekonomsku situaciju, odlazak građana i slično, Dodik mora ponuditi neku alternativu i pronaći paket o kojem bi svi pričali. Imajući u vidu da je odustao od referenduma o statusu RS, on mora pronaći neku novu varijantu da na nacionalističkim temeljima, koje ima njegova politika, gradi neki izborni program i eventualnu izbornu pobjedu. 

VIJESTI.BA: Interesantno je da iza rezolucije koja će se naći na narednoj sjednici NSRS ne stoji jedan od koalicionih partnera u vlasti - DNS. Kakav stav će donijeti poslanici Koalicije "Domovina"? Oni su prisustvovali nastavku sjednice koju su blokirali poslanici Saveza za promjene, što je u dijelu javnosti protumačeno da je upravo "Domovina" dala legitimitet spornoj sjednici.

SALKIĆ: Bez obzira na sve razlike i drugačije političke poglede u poslaničkom Klubu Koalicije "Domovina", uvjeren sam da niko od ovih poslanika neće podržati rezoluciju, dakle, niti da bude na dnevnom redu, niti da bude usvojena. Svako ko bi tako postupio, radio bi protiv interesa BiH i građana. 

Vrlo je važno da jedan koalicioni partner iz vladajuće većine ne poržava ovakvu aktivnost. Svi bismo morali biti legalisti. Ako je usvojen zakon, on se takav mora poštovati, sve dok ne bude promijenjen. BiH je već na putu ka NATO-u, očekujemo aktivaciju MAP-a. Suludo bi bilo da bilo koji poslanik "Domovine" podrži rezoluciju.

VIJESTI.BA: Kako tumačite Dodikovu izjavu da BiH nije opcija RS, te da je možda vrijeme da se počnu mirni pregovori o razlazu u ovoj državi?

SALKIĆ: Da se mi razumijemo, RS nije opcija nijednog Bošnjaka, niti Hrvata. No, mi poštujemo Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Vratili smo se na prostor odakle smo protjerani, vratili smo se na prostor gdje smo i danas neprijateljski dočekani. Tu smo da živimo i da gradimo BiH.

Svima nam je jasno da je na ovom prostoru nemoguć bilo kakav miran razlaz. Svako ko zagovara bilo kakav miran razlaz ili bilo kakvu podjelu ove zemlje zapravo zagovara sukobe i ponovno podizanje tenzija. Nemoguće je da se na bilo koji način BiH podijeli. To su kroz istoriju pokušali mnogi. Milorad Dodik svjestan je te činjenice, ali želi održati nacionalističku tenziju i jahati na tom programu koji mu donosi političke uspjehe. 

Važno je da građani prestanu da se plaše Dodikovih inicijativa i prijetnji. On nema hrabrosti za takve poteze, a to je pokazalo i vrijeme iza nas, niti on ima kapacitete i bilo kakve resurse da tako nešto uradi. Bitno je da su građani uvidjeli da je Dodik samo blefer, koji samo šititi svoj interes i kapital, a narodm mu je samo sredstvo da dođe do toga.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 145

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još