Sarajevo 0 °C Utorak 20.03.


29.09.2017. / 13:37h Ekonomija - VTK BiH

U sektoru peradarstva pokrivenost uvoza izvozom 164 posto

U sektoru peradarstva pokrivenost uvoza izvozom 164 posto
Peradarstvo u Bosni i Hercegovini u posljednjih pet godina bilježi pozitivan bilans vanjskotrgovinske razmjene, uz kontinuirano dobru pokrivenost uvoza izvozom.

 Peradarstvo u Bosni i Hercegovini u posljednjih pet godina bilježi pozitivan bilans vanjskotrgovinske razmjene, uz kontinuirano dobru pokrivenost uvoza izvozom.
 
- Pozitivni trendovi nastavljeni su i u prvom polugodištu ove godine kada je ovaj sektor ostvario izvoz od 24,4 miliona KM, uvoz je  iznosio 14,8 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom čak 164 posto – rečeno je Feni u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).
 
Prema analizi koju su sačinili VTKBiH i USAID/Sweden FARMA II,  ključne zemlje partneri u prošloj godini bile su uglavnom zemlje CEFTA regiona. Najviše izvozimo prerađevine od mesa peradi (65 posto), meso peradi, jaja i živu perad, dok uvozom dominira meso peradi (62).
 
Dobijanje dozvole za izvoz u EU za odabrane objekte, kako se navodi u toj analizi, predstavljalo bi značajan impuls za proširenje proizvodnog i prodajnog asortimana proizvoda, kao i značajnije razvijanje ovog podsektora prehrambene industrije.
 
Naši peradari su poručili da imaju kapacitete za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja na tržište EU te da su se spremni suočiti  s kvalitetom koje nalaže EU.
 
U Bosnu i Hercegovinu je 26. septembra doputovao Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije (bivši FVO) gdje vrši procjenu sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva radi odobravanja izvoza mesa peradi i proizvoda od mesa peradi iz BiH u Evropsku uniju.
 
Planirano je da do 6. oktobra inspektori obiđu entitetska ministarstva poljoprivrede i entitetske uprave za inspekcijske poslove, dvije laboratorije koje obavljaju različite vrste laboratorijskih analiza u sektoru peradarstva i četiri kandidovana objekta - dvije klaonice peradi i dva objekta za preradu mesa peradi.
 
Kako je ranije najavljeno, posjetit će i četiri kandidovana objekta koja pripadaju kompanijama Brovis, Madi, Agreks i Ovako da bi na licu mjesta provjerili funkcioniranje sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!