Sarajevo 10 °C Subota 17.03.


24.09.2017. / 10:27h Ekonomija - Poticaj daljem razvoju farmaceutske industrije u BiH

Bosnalijek postao suvlasnik Pharmameda

Bosnalijek postao suvlasnik Pharmameda
Najveća farmaceutska kompanija u Bosni i Hercegovini Bosnalijek postala je suvlasnik Pharmameda.

Najveća farmaceutska kompanija u Bosni i Hercegovini Bosnalijek postala je suvlasnik Pharmameda.

Skupština društva Pharmamed d.o.o. Travnik donijela je odluku i dala suglasnost o prihvatanju udjela Bosnalijeka u vlasničkoj strukturi ove farmaceutske kuće.
 
Nakon uspjeha na ruskom i drugim inozemnim tržištima i najava o skorom ulasku na potentno tržište Turske, Bosnalijek naglasak stavlja i na investicije u domaće kompanije te širi paletu svojih proizvoda.
 
- Sada se stvara odlična prilika i za Pharmamed da u sinergiji sa Bosnalijekom svoje proizvode plasira na brojna tržišta na kojima je Bosnalijek već dokazao kvalitetu i visoke standarde. Uvjereni smo kako će ovo biti poticaj daljem razvoju farmaceutske industrije u BiH – ističe direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović.
 
Ovo je, navodi Uzunović, tek početak realizacije vrlo ambicioznih planova menadžmenta Bosnalijeka.
 
- U proteklom periodu istraživački i razvojni tim Bosnalijeka je radio na projektu inovativnog proizvoda na bazi neuropeptida. Obećavajući rezultati kliničkih ispitivanja i klinička iskustva nam daju podstrek da nastavimo u ovom pravcu, a najveće ohrabrenje je svakako pozitivno iskustvo pacijenata u čiju terapiju je uključen lijek za multiplu sklerozu koji je registriran u BiH – kaže Uzunović.
 
(Vijesti.ba / FENA)