Sarajevo -1 °C Utorak 20.03.

23.09.2017. / 23:49h Svijet - Vode borbu za opstanak

U vodi i blatu: Arakanski muslimani u neuslovnim šatorima u Bangladešu

Hiljade arakanskih muslimana, privremeno smještenih u izbjegličkim kampovima u gradu Teknaff u Bangladešu, vodi borbu za opstanak, piše Anadolu Agency (AA).

Hiljade arakanskih muslimana, privremeno smještenih u izbjegličkim kampovima u gradu Teknaff u Bangladešu, vodi borbu za opstanak, piše Anadolu Agency (AA).

Neuslovni kampovi trenutno su jedino rješenje muslimane iz Arakana koji masovno napuštaju svoje domove, bježeći od nasilja u Mijanmaru.

Blato, voda i improvizovani šatori su oko njih. I djeca su tu da pomognu u stvaranju barem minimalnih uslova za nevine ljude koji različitim putevima dolaze do susjednog Bangladeša. Mnogo je onih koji su na tom "putu spasa" izgubili svoje živote.

Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih su mještani primorani da bježe ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još