Sarajevo 1 °C Ponedjeljak 19.03.


21.09.2017. / 00:47h Komentari - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

"Strateg" Čović: BiH treba unaprijediti odnose sa Sjevernom Korejom - Trump: Uništit ćemo Sjevernu Koreju

Ocjenjujući govor američkog predsjednika Donalda Trumpa na Općoj skupštini UN-a, koji je izazvao brojne polemike i komentare, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao da je riječ o jednom dugom i snažnom govoru u kojem je sadržano puno toga. On je izdvojio nekoliko ključnih poruka.

Ocjenjujući govor američkog predsjednika Donalda Trumpa na Općoj skupštini UN-a, koji je izazvao brojne polemike i komentare, predsjedavajući Predsjedništva BiH  Dragan Čović kazao da je riječ o jednom dugom i snažnom govoru u kojem je sadržano puno toga. On izdvojio nekoliko ključnih poruka.

Jedna je da je naglasio značaj američke nacije u ekonomskom i vojnom smislu u svijetu. Drugo je odnos prema UN-u. Predsjednik Trump je još prvog dana iskazao jasnu potporu novom generalnom tajniku na svekolikom reformiranju UN-a. Ta reforma dugo traje, ali se na tome do sada nije mnogo uradilo. Treće je pitanje sigurnosti u svijetu, gdje je poslao snažne poruke kada je u pitanju odnos prema Sjevernoj Koreji - rekao je Čović.

Kontroverzi će, dodaje, sigurno biti, kao i onih koji razmišljaju na jedan ili drugi način o tome kakve su poruke poslane.

-Kada sam se na njegovom prijemu sreo i pozdravio s predsjednikom Trumpom on je izgledao potpuno sretan da je poslao jednu snažnu poruku prije svega američkom narodu, a i svima onima koji to kao partneri prate iz svijeta. Zanimljivo je da je neke stvari potpuno prešutio. Neke redovite sukobljene prostore je ostavio postrani, što je vjerojatno dio taktike ili strategije u vođenju vanjske politike SAD-a – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u razgovoru za Fenu.

Prije nepunih dva mjeseca predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović primio je akreditivna pisma Ri Pyonga Dua, nerezidentnog ambasadora Demokratske Narodne Republike Koreje za BiH sa sjedištem u Bukureštu.

Zanimljivo, Čović je tada istakao da se bilateralni odnosi između BiH i DNR Koreje, za koju je Trump u svome govoru kazao da će je uništiti, mogu ocijeniti kao dobri i bez otvorenih pitanja. 

Čović tada naglasio da dvije zemlje imaju prostora da grade bolje bilateralne odnose na mnogim poljima saradnje, osim povremenih posjeta ambasadora ove zemlje Bosni i Hercegovini.

Nadati se da je predsjedavajući Predsjedništva ove riječi tada izgovarao iz puke diplomatske kurtoazije i da ne planira u svojstvu kolektivnog šefa države, barem ne u ovom trenutku načiniti službenu posjetu Sjevernoj Koreji, jer u svjetlu zategnutih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje, ne bi bilo zgodno da se Bosna i Hercegovina svrstava na stranu jednog totalitarnog režima koji predstavlja prijetnju po globalni mir i sigurnost.

Razumljivo je da Čović, kao i njegova politička organizacija gaje izvjesne simpatije prema neosovjetskim političkim modelima - što se naročito vidi po HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona, i forisiranju principa (sovjetskog) konstutivnosti naspram građanskog principa na kojem su utemeljene zapadne demokratije, kao i Sjedinjene Američke Države - pa ipak Dragan Čović ovdje nastupa u ime države Bosne i Hercegovine a ne u ime svojih političkih viđenja.

Zasigurno predsjednik SAD-a ne bi bio sretan da zna kako predsjedavajući Predsjedništva BiH planira unaprijediti saradnju sa Sjevernom Korejom, kao što ne bi bio sretan da je upoznat sa činjenicom koja kaže, da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović jedini političar na tlu Evrope koji narodnu demokratiju na temelju  koje funkcionira Sjeverna Koreja pretpostavlja otvorenom i slobodnom građanskom društvu i državi.

Sva je sreća u tome što je Čovićev i Trumpov susret protekao u nepoznavanju prvog od strane drugog, jer inače, kao što je to mudro primjetio Vučić uviđajući interese Srbije, ne bi bilo zgodno naći se na američkom radaru.
 

(Vijesti.ba)