Sarajevo 1 °C Ponedjeljak 19.03.


20.09.2017. / 13:32h Politika - Ministar sigurnosti BIH

Nisam rekao da smo prisluškivali zvaničnike Hrvatske

 Nisam rekao da smo prisluškivali zvaničnike Hrvatske
Ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić demantovao je danas da je rekao da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH prisluškivala zvaničnike Hrvatske.

 Ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić demantovao je danas da je rekao da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH prisluškivala zvaničnike Hrvatske.
 
Kaže to je ozbiljna informacija i da nikada ne bi rekao i da jesmo i da nismo prisluškivali zvaničnike RH. 
 
"Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese", rekao je Mektić ranije novinarima u Sarajevu.
 
On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.
 
Navodeći da to rade i druge zemlje u Evropi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od "nečijih profiterskih namjera" institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.
 
"Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način", poručio je Mektić.
 
Prema njegovim riječima, privatni interesi "udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti".
 
"Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država", kaže Mektić.
 
On smatra da je "sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH".
 
"Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na bezbjednosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i tačnih infrmacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH", rekao je ministar sigurnosti.
 
Hrvatski list "Nacional" objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i spoljne politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još